Czy lato czy zima, podaż mała czy duża – ceny wołowiny stabilne
Ta równowaga trwa już kilka lat. Skoro można kupić tyle ile potrzeba to po co podnosić stawki – tłumaczą przetwórcy. Szczególnie że teraz w wielu rejonach kraju dostawy do punktów skupu są większe. Rolnicy przed zimą pozbywają się zwierząt.
Buhaje skupowane są maksymalnie po 5 złotych, jałówki po 4, podobnie jak najlepiej umięśnione krowy. Ale stawka minimalna za krowy to zaledwie 2 złote. Na podwyżki cen skupu rolnicy nie mają co liczyć. Firmy, które eksportują mięso najpierw muszą wyjść na prostą pokrywając straty z poprzednim miesięcy. A na europejskim rynku trudno o wyższe stawki, bo wtedy kontrahenci sięgną po lepszy jakościowo towar z Ameryki Południowej.
W klasyfikacji poubojowe rolnicy dostają za buhaje w zależności od klasy około 9 złotych, jałówki wyceniane są o złotówkę niżej. Za młode jałówki stawki maksymalne to 8 złotych 60 groszy. Jeszcze większe różnice w cenach krów. W zależności od wagi zwierząt stawki zaczynają się od 5 złotych za najsłabszy towar, kończą powyżej 7.
Na targowiskach krowy można kupić od 1600 złotych, najdroższe wyceniane są powyżej 3 tysięcy. Cielęta kosztują od 6 do 12 złotych za kilogram.
Buhaje skupowane są maksymalnie po 5 złotych, jałówki po 4, podobnie jak najlepiej umięśnione krowy. Ale stawka minimalna za krowy to zaledwie 2 złote. Na podwyżki cen skupu rolnicy nie mają co liczyć. Firmy, które eksportują mięso najpierw muszą wyjść na prostą pokrywając straty z poprzednim miesięcy. A na europejskim rynku trudno o wyższe stawki, bo wtedy kontrahenci sięgną po lepszy jakościowo towar z Ameryki Południowej.
W klasyfikacji poubojowe rolnicy dostają za buhaje w zależności od klasy około 9 złotych, jałówki wyceniane są o złotówkę niżej. Za młode jałówki stawki maksymalne to 8 złotych 60 groszy. Jeszcze większe różnice w cenach krów. W zależności od wagi zwierząt stawki zaczynają się od 5 złotych za najsłabszy towar, kończą powyżej 7.
Na targowiskach krowy można kupić od 1600 złotych, najdroższe wyceniane są powyżej 3 tysięcy. Cielęta kosztują od 6 do 12 złotych za kilogram.
Źródło: Agrobiznes, TVP1