Nie widać oznak przedświątecznego ruchu na rynku drobiu
Na rynku drobiu niewielkie zmiany cen, duża podaż i wyjątkowo mały popyt. Maklerzy spodziewali się lepszego handlu w drugiej połowie listopada. Zwykle o tej porze zaczynał się już przedświąteczny ruch, ale na razie nic się nie dzieje – informują maklerzy z Łodzi.
Być może początek grudnia przyniesie zmiany. Na większy ruch liczą nie tylko maklerzy, ale także przetwórcy, którzy boją się zostać z towarem na Święta.
Od 5 tygodni nie zmienia się cena kurczaków. Tuszki kosztują teraz maksymalnie 4,40 złotych za kilogram, ćwiartki są w podobnej cenie. Nie ma wielu chętnych na drogi udziec z kurczaków, wyraźnie spadło też zainteresowanie skrzydełkami, spadły także, po raz kolejny ceny.
Mało kto kupuje filety z kurczaków. Cena transakcyjna to 9,60-10,20 złotych za kilogram, są i oferty droższe, ale nie mają szans na znalezienie nabywców. Najlepiej sprzedają się skórki drobiowe do przetwórstwa i to nie na eksport na Wschód, ale na rodzimy rynek.
Rozbieżności w cenach są jednak duże od 1,20 do 1,80 złotych w zależności od jakości. Nadal brakuje wątróbek i serc drobiowych. Cena kilograma wątróbek utrzymuje się wciąż na wysokim poziomie około 2,20 złotych.
Być może początek grudnia przyniesie zmiany. Na większy ruch liczą nie tylko maklerzy, ale także przetwórcy, którzy boją się zostać z towarem na Święta.
Od 5 tygodni nie zmienia się cena kurczaków. Tuszki kosztują teraz maksymalnie 4,40 złotych za kilogram, ćwiartki są w podobnej cenie. Nie ma wielu chętnych na drogi udziec z kurczaków, wyraźnie spadło też zainteresowanie skrzydełkami, spadły także, po raz kolejny ceny.
Mało kto kupuje filety z kurczaków. Cena transakcyjna to 9,60-10,20 złotych za kilogram, są i oferty droższe, ale nie mają szans na znalezienie nabywców. Najlepiej sprzedają się skórki drobiowe do przetwórstwa i to nie na eksport na Wschód, ale na rodzimy rynek.
Rozbieżności w cenach są jednak duże od 1,20 do 1,80 złotych w zależności od jakości. Nadal brakuje wątróbek i serc drobiowych. Cena kilograma wątróbek utrzymuje się wciąż na wysokim poziomie około 2,20 złotych.
Źródło: Agrobiznes, TVP1