Ceny zbóż, notowania, aktualności

Zastój na rynku wieprzowiny

Zastój na rynku wieprzowiny
Ostatnie dni na rynku wieprzowiny nie przedstawiają się różowo ani dla producentów, ani dla przetwórców. Takiej małej ilości zawieranych umów w okresie przedświątecznym już dawno nie było. A i wzrosty cen zagościły na giełdach dużo szybciej niż w poprzednich latach.

Do tej pory wieprzowina drożała dopiero w pierwszych dniach grudnia, teraz jest połowa listopada, a ceny już rosną z dnia na dzień.

Wszystkiemu winne są umacniające się euro i ograniczona konsumpcja. Tylko od wczoraj stawki poszybowały w górę średnio o 20 groszy za kilogram. I to zarówno krajowego, jak i importowanego surowca. To sporo, zwłaszcza, że o większym popycie raczej nie można mówić.

Wiele zakładów wciąż jeszcze wykorzystuje zgromadzone zapasy. Mięsa produkcyjne nie znajdują nabywców, a część firm woli kupować pełne półtusze i poddawać je rozbiorowi, niż płacić coraz wyższe stawki za poszczególne elementy.

Stawki płacone za kilogram większości krajowych szlachetnych elementów utrzymują się powyżej 10 złotych. Najwięcej pytań jest o asortyment odkostniony, jak szynka i karkówka. Przetwórcy jednak najchętniej kupowaliby w systemie długoterminowych zamówień – chcieliby rezerwować większe ilości po dzisiejszych cenach, a odbierać dopiero w połowie grudnia. To jednak nierealne.

Źródło: Agrobiznes, TVP1