Ceny zbóż, notowania, aktualności

Spożycie wieprzowiny w Polsce

Spożycie wieprzowiny w Polsce
W wyniku wzrostu cen detalicznych mięsa wieprzowego w okresie styczeń – sierpień br. o 6,7 proc. wobec tego samego okresu w roku poprzednim, przy stabilnych cenach mięsa drobiowego i blisko 5 proc. wzroście cen mięsa ogółem, konsumpcja wieprzowiny może obniżyć się z 43,5 kg na osobę w 2007 r. do 42 kg w roku bieżącym i 40,5 kg w 2009 r. Spadek spożycia wieprzowiny zostanie częściowo zrekompensowany wzrostem spożycia drobiu.

Wobec istotnego wzrostu cen trzody chlewnej, z dniem 8 sierpnia br. zaprzestano stosowania dopłat do wywozu nieprzetworzonej wieprzowiny, które obowiązywały od 30 listopada 2007 r. W tym czasie ARR wydała pozwolenia na wywóz 77,6 tys. t surowego mięsa, w tym 74,6 tys. t w 2008 r. W ramach tego asortymentu dominował (w 92 proc.) wywóz mięsa o stawce refundacji 31,10 EUR/100 kg. Kontynuowane są natomiast dopłaty do eksportu przetworów wieprzowych. W br. (do 26 września) ARR wydała pozwolenia na wywóz 6,3 tys. t tych produktów.

W ramach subsydiowanego eksportu wieprzowina przeznaczana była głównie na rynek Ukrainy i Rosji – łącznie stanowiły one 80 proc. wywozu deklarowanego na pozwoleniach w 2008 r. Agencja Rynku Rolnego realizuje wypłaty subsydiów w miarę uzyskiwania od eksporterów wymaganych dokumentów. W 2007 r. ARR wypłaciła 6,3 mln zł refundacji do wywozu 6,2 tys. t przetworów wieprzowych. W br. do połowy września przedsiębiorcy otrzymali 51,4 mln zł refundacji do wywozu 49,2 tys. t wieprzowiny ogółem.

Źródło: Agencja Rynku Rolnego