Ceny zbóż, notowania, aktualności

Pozorna stabilizacja na rynku wieprzowiny

Pozorna stabilizacja na rynku wieprzowiny
Na rynku wieprzowiny spokojnie, ale to raczej cisza przed możliwą burzą, niż stabilizacja. Wszyscy odliczają dni do pierwszego września i nadejścia roku szkolnego, a wraz z nim podwyżek cen. Szkolne wyprawki i podręczniki sporo kosztują, więc stawki chcąc nie chcąc będą rosły. Co prawda, w tym czasie na rynku powinno pojawić się też więcej tuczników, ale na obniżki nie ma mowy.

Przyczyniło się do tego zdecydowane umocnienie euro względem naszej waluty, które skutecznie podniosło notowania mięs z importu. Przetwórcy już ograniczyli zakupy importowanych półtusz, ale jeśli mięsa te, dłużej utrzymają cenę 7 złotych za kilogram, wkrótce zabraknie chętnych do ich kupowania, a przetwórcy produkcję będą uzupełniali krajowymi półtuszami.

Duże zainteresowanie krajową produkcją, może spowodować nie tylko chwilowy szybki wzrost cen, ale i braki w surowcu. I tu kółko się zamknie – bo mniejsza podaż i większy popyt po raz kolejny, pociągną notowania wieprzowiny w górę.

Koniec sezonu grillowego skutecznie obniżył ceny mięs szlachetnych – schabu, łopatki i karkówki. Kilogram tego ostatniego można teraz kupić po 7 złotych 50 groszy. Za to bardzo dużym zainteresowaniem cieszą się mięsa drobne. Jest ich tak mało, że producenci wędlin kupują każdą dostępną ilość, a ceny powoli rosną.

Źródło: Agrobiznes, TVP1