To już kolejny tydzień bez żadnych zawirowań na rynku wieprzowiny
Ceny skupu żywca wieprzowego w większości zakładów mięsnych już od trzech tygodni są stabilne. Najczęściej kilogram tuczników wyceniany jest na 4 złote 20 groszy – 4 złote 70 groszy. Na takie cenniki cały czas ma wpływ import.
Żywiec z Francji, Niemiec czy Holandii wciąż jest tańszy średnio o 10 groszy od naszego. A to powoduje, że w punktach skupu coraz trudniej o maksymalne stawki. I nic nie wskazuje na to, że miałyby się szykować jakiekolwiek zmiany. Choć w niektórych rejonach podaż tuczników jest wyraźnie mniejsza, to i tak popyt na gotowe wyroby, wciąż pozostawia wiele do życzenia.
W większości zakładów mięsnych maksymalne stawki tuczników w klasie R nie przekraczają 5,5 złotego za kilogram. W najniższej klasie P nadal trzymają 5 złotych.
Na targowiskach ceny prosiąt stabilne. Maksymalne stawki już tradycyjnie w Małopolsce. Podobne ceny także w Lubelskiem.
Żywiec z Francji, Niemiec czy Holandii wciąż jest tańszy średnio o 10 groszy od naszego. A to powoduje, że w punktach skupu coraz trudniej o maksymalne stawki. I nic nie wskazuje na to, że miałyby się szykować jakiekolwiek zmiany. Choć w niektórych rejonach podaż tuczników jest wyraźnie mniejsza, to i tak popyt na gotowe wyroby, wciąż pozostawia wiele do życzenia.
W większości zakładów mięsnych maksymalne stawki tuczników w klasie R nie przekraczają 5,5 złotego za kilogram. W najniższej klasie P nadal trzymają 5 złotych.
Na targowiskach ceny prosiąt stabilne. Maksymalne stawki już tradycyjnie w Małopolsce. Podobne ceny także w Lubelskiem.
Źródło: Agrobiznes, TVP1