Handel wieprzowiną nieco się poprawił
A wszystko przez wysokie ceny krajowych półtusz. Do Polski napływają duże ilości tańszego towaru głównie z Belgii, Francji i Niemiec i to nim się handluje.
Ceny importowanych półtusz w klasie E są niższe od naszych średnio o 30 groszy za kilogram, a schabu bez kości sprowadzanego z Hiszpanii nawet o złotówkę – informują maklerzy z Łodzi.
Odbiorcy uważają, że ze względu na niski kurs walut powinno być jeszcze taniej, ale ponieważ praktycznie nie ma eksportu, to samochody transportowe jadą po towar puste, co znacznie podraża koszty – mówią maklerzy.
Niezmiennie wysokie zainteresowanie jest skórkami wieprzowymi, tłuszczami twardymi i słoniną. Ceny bardzo wysokie, w ciągu miesiąca wzrosły od 25 nawet do 30 proc.
Ceny importowanych półtusz w klasie E są niższe od naszych średnio o 30 groszy za kilogram, a schabu bez kości sprowadzanego z Hiszpanii nawet o złotówkę – informują maklerzy z Łodzi.
Odbiorcy uważają, że ze względu na niski kurs walut powinno być jeszcze taniej, ale ponieważ praktycznie nie ma eksportu, to samochody transportowe jadą po towar puste, co znacznie podraża koszty – mówią maklerzy.
Niezmiennie wysokie zainteresowanie jest skórkami wieprzowymi, tłuszczami twardymi i słoniną. Ceny bardzo wysokie, w ciągu miesiąca wzrosły od 25 nawet do 30 proc.
Źródło: Agrobiznes, TVP1