Ceny zbóż, notowania, aktualności

Na rynku wieprzowiny handel średni

Na rynku wieprzowiny handel średni
Podaż z popytem jest teraz wyrównana, a ceny w większości nie zmieniły się w ciągu tygodnia – oceniają maklerzy. Jedynie półtusze minimalnie idą w górę zarówno krajowe jak i zagraniczne.

Teraz za kilogram świeżych z głową w klasie E trzeba zapłacić 6,30 złotych. Wpływ na to ma między innymi zbliżający się okres wakacyjny i zwiększone zapotrzebowanie na ten towar w regionach turystycznych. Trwa jednak ciągle spory import wieprzowiny głównie z Belgii, Holandii, Danii czy Niemiec, a ostatnio także z Hiszpanii, więc towaru nie zabraknie.

Na razie schabem, szynką i łopatką nie ma dużego zainteresowania, z lepszych mięs klienci pytają tylko o karkówkę. Natomiast spory popyt jest na mięsa drobne niższej klasy. Kilogram kosztuje od 4,5 do 5 złotych. Klienci giełd towarowych pytają wciąż o tłuszcze twarde, skórki wieprzowe, słoninę i podgardla, a ceny utrzymują się na wysokim poziomie. Za kilogram słoniny trzeba zapłacić blisko 4 złote.

Ceny transakcyjne mięs drobnych
na giełdach towarowych
rodzajcena (zł/kg)
skórki wieprzowe1,05 – 1,08
tłuszcze twarde3,00 – 3,40
słonina3,80 – 4,10
podgardla ze skórą2,90 – 3,30
podgardla ze skóry3,80 – 4,02

Źródło: Agrobiznes, TVP1