Na rynku wieprzowiny handel średni
Podaż z popytem jest teraz wyrównana, a ceny w większości nie zmieniły się w ciągu tygodnia – oceniają maklerzy. Jedynie półtusze minimalnie idą w górę zarówno krajowe jak i zagraniczne.
Teraz za kilogram świeżych z głową w klasie E trzeba zapłacić 6,30 złotych. Wpływ na to ma między innymi zbliżający się okres wakacyjny i zwiększone zapotrzebowanie na ten towar w regionach turystycznych. Trwa jednak ciągle spory import wieprzowiny głównie z Belgii, Holandii, Danii czy Niemiec, a ostatnio także z Hiszpanii, więc towaru nie zabraknie.
Na razie schabem, szynką i łopatką nie ma dużego zainteresowania, z lepszych mięs klienci pytają tylko o karkówkę. Natomiast spory popyt jest na mięsa drobne niższej klasy. Kilogram kosztuje od 4,5 do 5 złotych. Klienci giełd towarowych pytają wciąż o tłuszcze twarde, skórki wieprzowe, słoninę i podgardla, a ceny utrzymują się na wysokim poziomie. Za kilogram słoniny trzeba zapłacić blisko 4 złote.
Teraz za kilogram świeżych z głową w klasie E trzeba zapłacić 6,30 złotych. Wpływ na to ma między innymi zbliżający się okres wakacyjny i zwiększone zapotrzebowanie na ten towar w regionach turystycznych. Trwa jednak ciągle spory import wieprzowiny głównie z Belgii, Holandii, Danii czy Niemiec, a ostatnio także z Hiszpanii, więc towaru nie zabraknie.
Na razie schabem, szynką i łopatką nie ma dużego zainteresowania, z lepszych mięs klienci pytają tylko o karkówkę. Natomiast spory popyt jest na mięsa drobne niższej klasy. Kilogram kosztuje od 4,5 do 5 złotych. Klienci giełd towarowych pytają wciąż o tłuszcze twarde, skórki wieprzowe, słoninę i podgardla, a ceny utrzymują się na wysokim poziomie. Za kilogram słoniny trzeba zapłacić blisko 4 złote.
Ceny transakcyjne mięs drobnych na giełdach towarowych | |
---|---|
rodzaj | cena (zł/kg) |
skórki wieprzowe | 1,05 – 1,08 |
tłuszcze twarde | 3,00 – 3,40 |
słonina | 3,80 – 4,10 |
podgardla ze skórą | 2,90 – 3,30 |
podgardla ze skóry | 3,80 – 4,02 |
Źródło: Agrobiznes, TVP1