Ceny zbóż, notowania, aktualności

Urugwajska wołowina coraz droższa

Urugwajska wołowina coraz droższa
Ceny urugwajskiej wołowiny osiągnęły rekordowy poziom. Za tonę nieprzetworzonej urugwajskiej wołowiny trzeba zapłacić średnio 5466 USD, czyli 79 proc. więcej niż przed rokiem.

Wzrost ten wynika z wyższych cen na rynkach największych odbiorców wołowiny z Urugwaju, tj. w Rosji i krajach UE. Średnia cena eksportowa wołowiny wysyłanej do Unii osiągnęła poziom 15569 USD/t za chłodzoną wołowinę oraz 8300 USD/t za mrożone mięso.

Do Urugwaju, jako potentata eksportującego wołowinę ma szansę dołączyć Paragwaj. Unijni weterynarze dokonali audytu paragwajskich ubojni. Wstępne wyniki tej inspekcji są pozytywne, i dopuszczają eksport nieprzetworzonego mięsa na rynek unijny. Od 1995 roku Unia utrzymuje embargo na mięso pochodzące z tego kraju ze względu na zagrożenie związane z pryszczycą. Niedawna misja unijnych inspektorów potwierdziła, że niebezpieczeństwo związane z tą chorobą nie jest już groźne. Obecnie w paragwajskim systemie śledzenia zarejestrowanych jest 38 producentów, i to właśnie oni dostaną możliwość eksportu wołowiny na rynek Wspólnoty.

Źródło: ROL-PETROL