Amerykańska wieprzowina trzyma się dobrze
Nie ma oznak spowolnienia w amerykańskim eksporcie wieprzowiny. Według amerykańskiego związku eksporterów mięsa (USMEF), pierwsze cztery miesiące br. były rekordowe pod względem eksportu wieprzowiny z USA.
W kwietniu wysłanych zostało ponad 175,6 tys. ton tych produktów, co stanowiło wolumen o 12 proc. większy od miesięcznego rekordu zanotowanego w lutym. W okresie pierwszych czterech miesięcy br. amerykańskie wysyłki wzrosły do 629,68 tys. ton o wartości 1,4 mld euro. Pod względem wolumenu była to sprzedaż o ponad połowę większa w porównaniu do analogicznego okresu ub. roku.
Amerykański eksport odpowiadał 22 proc. całkowitej produkcji w sektorze wobec 16,5 proc. w pierwszych czterech miesiącach poprzedniego roku. Głównym odbiorcą tych produktów jest nadal Japonia, a wśród innych kluczowych rynków zbytu dominowały Chiny (ponad 300 proc. wzrost) oraz Meksyk, Rosja, Kanada i Korea Południowa.
Eksport mięsa wieprzowego z USA nie zwalnia od 16 lat. W całym 2008 roku prognozuje się wzrost eksportu o 36 proc. w porównaniu do roku ubiegłego.
W kwietniu wysłanych zostało ponad 175,6 tys. ton tych produktów, co stanowiło wolumen o 12 proc. większy od miesięcznego rekordu zanotowanego w lutym. W okresie pierwszych czterech miesięcy br. amerykańskie wysyłki wzrosły do 629,68 tys. ton o wartości 1,4 mld euro. Pod względem wolumenu była to sprzedaż o ponad połowę większa w porównaniu do analogicznego okresu ub. roku.
Amerykański eksport odpowiadał 22 proc. całkowitej produkcji w sektorze wobec 16,5 proc. w pierwszych czterech miesiącach poprzedniego roku. Głównym odbiorcą tych produktów jest nadal Japonia, a wśród innych kluczowych rynków zbytu dominowały Chiny (ponad 300 proc. wzrost) oraz Meksyk, Rosja, Kanada i Korea Południowa.
Eksport mięsa wieprzowego z USA nie zwalnia od 16 lat. W całym 2008 roku prognozuje się wzrost eksportu o 36 proc. w porównaniu do roku ubiegłego.
Źródło: ROL-PETROL