Ceny zbóż, notowania, aktualności

Ceny wieprzowiny wciąż rosną

Ceny wieprzowiny wciąż rosną
Jeśli zwyżki na rynku nadal będą się utrzymywały, to już niedługo nie będziemy mieli handlować ani czym, ani z kim – mówią maklerzy.

A sytuacja już jest trudna, bo ceny wieprzowiny co tydzień rosną o 40 – 60 groszy za kilogram. Jeszcze w ubiegłym tygodniu za kilogram chłodzonych półtusz w klasie E, przetwórcy płacili około 5,80 zł.

Dzisiaj średnia cena jest o 40 groszy wyższa, ale są regiony w kraju, gdzie maksymalna oferta sprzedaży sięga już blisko 7,00 zł. Wieprzowina drożeje z dwóch powodów. Po pierwsze mniej jest żywca. Po drugie zachodni producenci podnoszą ceny zdecydowanie częściej niż do tej pory. Import w ogóle przestał się opłacać.

Najbardziej poszukiwana wciąż jest karkówka, łopatka i schab. Ale popularność zdobywają też mięsa drobne. Przetwórcy kupują teraz każdą ilość tego towaru, bo zwiększa się produkcja kiełbas. Największym zainteresowaniem cieszą się mięsa klasy drugiej. Średnio kilogram kosztuje 5,50 zł.

Ceny elementów wieprzowych
na giełdach towarowych
rodzajcena (zł/kg)
łopatka6,80 –  9,00
karkówka9,00 – 12,60
schab11,50 – 17,00
mięsa drobne kl.II3,00 –  8,00

Źródło: Agrobiznes, TVP1