Ceny zbóż, notowania, aktualności

Marazmu na rynku drobiu ciąg dalszy

Marazmu na rynku drobiu ciąg dalszy
Nieopłacalne ceny wieprzowiny w dół ciągną także białe mięso. Dziś na wolnym rynku za kurczaki firmy płacą około 3 złotych za kilogram. I nie pomógł tu ani długi weekend ani sprzyjająca grillowaniu pogoda.

Tak niskie stawki żywca utrzymują się od dawna. Pod koniec kwietnia ceny na chwilę poszły w górę, ale potem równie szybko wróciły do starych poziomów. Hodowcy maja jeszcze nadzieje na ożywienie związane z sezonem komunijnym, a także na spadek cen pasz.

Bo te są teraz rekordowo drogie, tona najpopularniejszej paszy typu "grower" kosztuje ponad 1200 złotych. Kurczaków wcale nie ma za dużo – mówią hodowcy, bo wiele kurników stoi pustych, a przetwórnie odbierają żywiec bez problemu. Problemem jest za to zbyt niska cena skupu.

Ceny netto skupu indyków
rodzajcena (zł/kg)
indory4,70 – 4,80
indyczki4,45 – 4,55


Tylko indyki drożeją. Powód – towaru jest mało, a potrzebują go zarówno eksporterzy jak i krajowe przetwórnie do wyrobu wędlin.

Ceny netto skupu brojlerów
źródłocena (zł/kg)
umowy kontraktacyjne3,17 – 3,40
wolny rynek3,00 – 3,20


Jak przekonują przetwórcy podwyżek kurczaków w skupie na razie nie będzie, bo zbyt niskie są ceny zbytu mięsa. Tuszki udaje się sprzedać po maksymalnie 5 złotych 30 groszy za kilogram.

Źródło: Agrobiznes, TVP1