Ceny zbóż, notowania, aktualności

Sprzedałaby się każda ilość mięsa, ale towaru brak

Sprzedałaby się każda ilość mięsa, ale towaru brak
Mniejsze pogłowie tuczników i w związku z tym mniejsze rozbiory, nie pozwalają na zrobienie większych zakupów. Głowy, nogi czy skórki są więc teraz na wagę złota. A ceny już od ponad miesiąca nieustannie pną się w górę. Kilogram głów wieprzowych kosztuje teraz około złotego 30 groszy. To wzrost o ponad 50 groszy. Podobnie jest z nogami i skórkami.

Coraz większy jest popyt także na tłuszcze. I na tym właściwie handel się kończy. W chłodniach wciąż zalegają stosy mrożonych schabów, karkówki i szynki. Odkładają się też coraz większe ilości mięs drobnych.

Choć przed nami długi, majowy weekend, na giełdach towarowych wciąż nie widać ożywienia. Pojawia się za to coraz więcej towaru z importu. Jak mówią maklerzy – europejskie mięso zaczyna już przebijać krajowe oferty.

 – To głównie dlatego, że można kupić duże partie chłodzonego, a nie tylko mrożonego, tak jak dzieje się to w przypadku naszego, towaru. Dodatkowym atutem są bardzo przystępne ceny – komentuje Zbigniew Solecki z Giełdy Rol-Petrol w Łodzi.

Źródło: Agrobiznes, TVP1