Świnie tylko w zoo? Polsce grozi mięsny kryzys
Polska traci szansę, by zostać mięsnym potentatem. Nasze mięso już przegrywa z zachodnim, a za kilka miesięcy może całkiem przestać się liczyć.
Polskie mięso nie robi już furory za granicą. W 2007 roku wielkość importu wieprzowiny przekroczyła wielkość importu. A ma być jeszcze gorzej. Cena polskiej wieprzowiny jest wyższa od średniej unijnej i o wiele wyższa niż w USA, Danii, czy Brazylii. Na przykład rentowność sprzedaży polskiej szynki Krakus w USA, gdzie jest ona najpopularniejszą szynką eksportową spadła niemal do zera.
W dodatku w sierpniu ma wejść w życie zakaz stosowania pasz modyfikowanych genetycznie, co drastycznie podniesie koszty produkcji. minister Sawicki obiecuje uchylić zakaz, ale nie wiadomo czy zdąży.
Poprawę w przemyśle mięsnym mogłoby przynieść pójście w ślady Danii. Kraj, który ma 5,6 mln mieszkańców produkuje tyle wieprzowiny co Polska. Doszło tam do koncentracji hodowli i przetwórstwa przy równoczesnym wzroście produkcji. W Polsce produkcja jest rozdrobniona. Na jedno gospodarstwo przypada 29 świń, podczas, gdy w Danii ponad 1165. Według ekspertów sektor mięsnym jest jednym z najbardziej zacofanych w polskim rolnictwie.
Polskie mięso nie robi już furory za granicą. W 2007 roku wielkość importu wieprzowiny przekroczyła wielkość importu. A ma być jeszcze gorzej. Cena polskiej wieprzowiny jest wyższa od średniej unijnej i o wiele wyższa niż w USA, Danii, czy Brazylii. Na przykład rentowność sprzedaży polskiej szynki Krakus w USA, gdzie jest ona najpopularniejszą szynką eksportową spadła niemal do zera.
W dodatku w sierpniu ma wejść w życie zakaz stosowania pasz modyfikowanych genetycznie, co drastycznie podniesie koszty produkcji. minister Sawicki obiecuje uchylić zakaz, ale nie wiadomo czy zdąży.
Poprawę w przemyśle mięsnym mogłoby przynieść pójście w ślady Danii. Kraj, który ma 5,6 mln mieszkańców produkuje tyle wieprzowiny co Polska. Doszło tam do koncentracji hodowli i przetwórstwa przy równoczesnym wzroście produkcji. W Polsce produkcja jest rozdrobniona. Na jedno gospodarstwo przypada 29 świń, podczas, gdy w Danii ponad 1165. Według ekspertów sektor mięsnym jest jednym z najbardziej zacofanych w polskim rolnictwie.
Źródło: Puls Biznesu