Ceny zbóż, notowania, aktualności

Trzoda pod kontrolą

Trzoda pod kontrolą
Trzoda, która trafiła do Polski ze Słowacji, jest pod kontrolą weterynaryjną – zapewnił zastępca głównego lekarza weterynarii Janusz Związek. 11 kwietnia na terenie tego kraju wystąpił klasyczny pomór świn.

Janusz Związek poinformował, że do Polski od 3 marca do 11 kwietnia przywieziono ze Słowacji 9 transportów trzody, część z nich była przeznaczona na ubój, a część do dalszego chowu. W sumie 2520 świń przebywa obecnie w trzech polskich fermach położonych w woj. łódzkim i lubelskim. Zwierzęta są pod kontrolą weterynaryjną.

Wiceszef Inspekcji Weterynaryjnej powiedział, że ta bardzo groźna choroba świń wystąpiła w fermie średniej wielkości położonej w miejscowi Dolne Semelovce w okręgu Levice w południowej części kraju, 10 km od węgierskiej granicy.

Komisja Europejska wydała we wtorek decyzję o zakazie wwozu świń z całego terytorium Słowacji do państw UE.

Klasyczny pomór świń jest śmiertelną chorobą świń i dzików, która występuje na całym świecie. Głównym źródłem zakażenia są chore świnie, które już w okresie inkubacji choroby wydalają wirus.

Okres inkubacji wynosi 5-20 dni i zależy w znacznym stopniu od zjadliwości i ilości wirusa. W ostrym przebiegu choroby występuje gorączka, zwierzę ma chwiejny chód, występują niedowłady i szybkie porażenie nóg. Na skórze pojawiają się zaczerwienienia, które szybko sinieją.

Wirus odporny jest na działanie czynników środowiskowych, we krwi zachowuje zjadliwość do 3-4 miesięcy. W temperaturze chłodni żyje około 2-3 lata, a w temperaturze 60?C ginie po 10 minutach.

Jednym z najskuteczniejszych środków dezynfekcyjnych jest ług sodowy, ale jego 2-proc. roztwór niszczy wirusa dopiero po l godzinie.

Według Związka, ostatni raz choroba ta wystąpiła w Polsce w 1994 r. Jest to choroba zwalczana z urzędu.

Źródło: PAP