Jedni narzekają, inni mówią, że było całkiem nieźle
Jedno jest pewne – rynek wieprzowiny powoli stabilizuje się po przedświątecznym handlu, ale jeszcze do poniedziałku było gorąco. Wieprzowina drożała, a zamówień przybywało z każdą chwilą. Nawet z mniejszych firm handlowych dziennie wyjeżdżało po kilkadziesiąt transportów.
Co prawda część producentów liczyła na zdecydowanie większe obroty, podobne do tych z końca grudnia. Ale w porównaniu do marazmu, jaki na rynku mięsa trwał już długo, saldo przedświątecznego handlu i tak będzie dodatnie. Teraz firmy przetwórcze obawiają się jednego – czy dopisze popyt na gotowe wyroby.
Pierwsze sygnały mówią o tym, że przetwórcy zakupili więcej niż będą mogli sprzedać i wygląda na to, że jeszcze długo po świętach będą opróżniać magazyny.
W najgorszej sytuacji są importerzy, którzy sprowadzili zbyt duże jak na potrzeby naszego rynku zapasy i teraz zostali z magazynami pełnymi drogiej holenderskiej i belgijskiej wieprzowiny. A wraz z podwyżkami na zachodzie, rosły ceny w kraju. W ciągu ostatnich dni najbardziej zdrożały elementy szlachetne bez kości, jak szynka, schab i karkówka. Te dwa ostatnie były hitem wśród kupujących, kupowano każdą ilość nie zważając na cenę.
Co prawda część producentów liczyła na zdecydowanie większe obroty, podobne do tych z końca grudnia. Ale w porównaniu do marazmu, jaki na rynku mięsa trwał już długo, saldo przedświątecznego handlu i tak będzie dodatnie. Teraz firmy przetwórcze obawiają się jednego – czy dopisze popyt na gotowe wyroby.
Pierwsze sygnały mówią o tym, że przetwórcy zakupili więcej niż będą mogli sprzedać i wygląda na to, że jeszcze długo po świętach będą opróżniać magazyny.
W najgorszej sytuacji są importerzy, którzy sprowadzili zbyt duże jak na potrzeby naszego rynku zapasy i teraz zostali z magazynami pełnymi drogiej holenderskiej i belgijskiej wieprzowiny. A wraz z podwyżkami na zachodzie, rosły ceny w kraju. W ciągu ostatnich dni najbardziej zdrożały elementy szlachetne bez kości, jak szynka, schab i karkówka. Te dwa ostatnie były hitem wśród kupujących, kupowano każdą ilość nie zważając na cenę.
Ceny elementów wieprzowych na giełdach towarowych | |
---|---|
element (bez kości) | cena (zł/kg) |
szynka | 9,50 – 11,00 |
karkówka | 10,20 – 11,30 |
schab | 14,20 – 15,40 |
półtusze kl. E | 5,20 – 5,80 |
Źródło: Agrobiznes, TVP1