Nowy tydzień, ale na rynku mięsa ceny stare
Większość zakładów mięsnych stara się utrzymać cenniki z ostatnich dni. Najczęściej za kilogram tuczników rolnicy dostają 3 złote.
W nielicznych miejscach cena jest o kilka groszy wyższa. Niektóre firmy wstrzymują uboje, bo zamówienia handlu są tak małe, że trudno cokolwiek sprzedać.
Tymczasem w punktach żywca pod dostatkiem. Taka sytuacja oznacza, że na podwyżki nie ma co liczyć. Jedynym pocieszeniem jest to, że taniej też już nie powinno być, bo nie ma z czego obniżać – komentują w zakładach mięsnych.
Ale w jakim kierunku tak naprawdę pójdzie rynek, jeszcze za wcześnie wyrokować. Wiele zależy od tego, jak zachowa się konkurencja.
Średnia cena klasy R nie przekracza 4 złotych za kilogram. Najczęściej zakłady proponują 3 złote 80 groszy.
80 złotych za parę prosiąt pojawia się już na większej ilości targowisk. W porównaniu z ubiegłym tygodniem większość cen lekko zniżkuje.
W nielicznych miejscach cena jest o kilka groszy wyższa. Niektóre firmy wstrzymują uboje, bo zamówienia handlu są tak małe, że trudno cokolwiek sprzedać.
Tymczasem w punktach żywca pod dostatkiem. Taka sytuacja oznacza, że na podwyżki nie ma co liczyć. Jedynym pocieszeniem jest to, że taniej też już nie powinno być, bo nie ma z czego obniżać – komentują w zakładach mięsnych.
Ale w jakim kierunku tak naprawdę pójdzie rynek, jeszcze za wcześnie wyrokować. Wiele zależy od tego, jak zachowa się konkurencja.
Średnia cena klasy R nie przekracza 4 złotych za kilogram. Najczęściej zakłady proponują 3 złote 80 groszy.
80 złotych za parę prosiąt pojawia się już na większej ilości targowisk. W porównaniu z ubiegłym tygodniem większość cen lekko zniżkuje.
Ceny netto skupu tuczników | |
klasa | cena (zł/kg) |
S | 4,15 – 4,50 |
E | 4,02 – 4,20 |
U | 3,75 – 4,10 |
R | 3,48 – 3,88 |
O | 2,84 – 3,68 |
P | 2,20 – 3,43 |
Ceny prosiąt na targowiskach | |
województwo | cena (zł/parę) |
świętokrzyskie | 80 – 160 |
podlaskie | 80 – 290 |
pomorskie | 100 – 140 |
kujawsko-pomorskie | 100 – 160 |
mazowieckie | 100 – 190 |
małopolskie | 150 – 210 |
Źródło: Agrobiznes, TVP1