Ceny zbóż, notowania, aktualności

Ożywienie w handlu wieprzowiną

Ożywienie w handlu wieprzowiną
Strach konsumentów przed ptasia grypą i mniejszy skup trzody w świątecznym okresie spowodowały, że wieprzowina ma swoje pięć minut. Po słabszych ostatnich miesiącach roku, końcówka grudnia i pierwsze dni stycznia to duże ożywienie w handlu. Wieprzowina w szybkim tempie znika nie tylko ze sklepowych półek, ale przede wszystkim z zakładów. Po raz pierwszy od września można mówić o pustych magazynach. Na rynku jest dosyć nerwowo – mówią maklerzy i dodają, że taki stan akurat ich cieszy, bo lepiej poszukiwać towaru niż nie handlować wcale.

Braki w krajowym mięsie uzupełniane są przez importerów. Na pniu sprzedawane są półtusze. Kupujący wolą nawet duńskie czy belgijskie, bo w ostatnich dnia są one tańsze od krajowych nawet 20-30 groszy za kilogram. Za kilogram krajowych trzeba zapłacić około 6 złotych. Cena importowanych nie dochodzi do tego pułapu.

Schab i łopatka to główne obok półtusz poszukiwane na rynku elementy wieprzowe. Łopatkę kupują przede wszystkim zakłady jako jeden z elementów do produkcji wędlin szynkowych. Kilogram kosztuje około niecałe 5,00 zł, jest więc tańszy od szynki ponad 2,50 zł.

Ceny transakcyjne elementów wieprzowych
rodzajcena – kraj (zł/kg)cena – import (zł/kg)
schab10,00 – 16,0013,00 – 14,00
szynka7,80 – 13,006,50 – 6,60
łopatka6,50 – 9,804,80 – 4,90

Źródło: Agrobiznes, TVP1