Ceny zbóż, notowania, aktualności

W zakładach mięsnych ruszył skup żywca

W zakładach mięsnych ruszył skup żywca
Co prawda w większości tylko na dwa dni. Ale już wiadomo że ceny nadal są wysokie.

Na pytanie ile przetwórcy są gotowi płacić – odpowiedź jest prosta – tyle ile życzą sobie dostawcy byle by tylko mieć towar. Pośrednicy i małe punkty skupu nie pracują, dlatego zakłady aby było z czego produkować posiłkują się zwierzętami fermowymi, a te zawsze są droższe.

Tylko w Wielkopolsce stawki proponowany dziś są nieco niższe, tam przetwórnie wróciły po poziomu z środy. Ceny skupu żywca zaczynają się dziś od 3 złotych 20 groszy za kilogram kończą na 4 za tuczniki firmowe.

Sytuacja jest na tyle nietypowa, że nawet po nowym roku ceny zamiast spadać mogą rosnąć. Świń brakuje, a rolnicy czekają, bo liczą że wraz z uruchomieniem eksportu do Rosji wzrośnie i popyt i ceny.

Klasa R przekroczyła 4 złote. Ceny rosną, ale przy wysokich kosztach produkcji to wciąż żadna rewelacja zgodnie przyznają i rolnicy i przetwórcy.

Przed świętami zainteresowanie prosiętami było mało, podobnie jak i ich podaż. Najniższe ceny na Lubelszczyźnie.

Źródło: Agrobiznes, TVP1