Ceny zbóż, notowania, aktualności

Na rynku mięsa zaczął się wreszcie długo oczekiwany ruch

Na rynku mięsa zaczął się wreszcie długo oczekiwany ruch
Teraz bardzo dobrze sprzedają się najlepsze elementy. Dzisiaj za schab bez kości trzeba już zapłacić powyżej 14 złotych i nie ma żadnych problemów ze zbytem. Jak przekonują maklerzy, przed świętami cena może wzrosnąć nawet do 15 złotych.

Bardzo szybko drożeje karkówka. W ciągu tygodnia mięso bez kości wzrosło o ponad złotówkę. Nabywców znajduje też szynka. Słabiej sprzedaje się łopatka. Podobnie jest u naszych zachodnich sąsiadów, gdzie przedświąteczne ożywienie trwa już od kilku tygodni. Ale tu dodatkowo ruch nakręcają dopłaty do eksportu mięsa. Polskim firmom nie uda się skorzystać z tej formy pomocy, bo wschodnie rynki wciąż są poza naszym zasięgiem.

Zakłady przetwórcze chętniej kupują karkówkę z kością. Handel detaliczny wybiera towar bez kości. Kilogram tej ostatniej kosztuje już 11 złotych, ale jak na razie nikogo to nie odstrasza. 7,5 złotego za kilogram mięsa z kością to najniższa stawka.

Źródło: Agrobiznes, TVP1