Ceny zbóż, notowania, aktualności

Mały popyt na mięso drobiowe

Mały popyt na mięso drobiowe
Na giełdach towarowych z drobiu sprzedają się tylko serca, żołądki i porcje rosołowe. Pozostałe elementy nie znajdują nabywców – oceniają maklerzy z Łodzi. Największy problem jest ze sprzedażą skrzydełek – towaru typowo letniego, kupowanego przeważnie na grill, a także z ćwiartkami kurczaka. Spadają ceny tuszek i filetów.

Zapasów na razie nikt nie robi, zakłady kupują towar na bieżące potrzeby. Wielu hodowców wygasza produkcję ze względu na bardzo drogie pasze. Dlatego efekt braku surowca, a co z tym związane wzmożony popyt, najwcześniej będzie można zaobserwować za kilka miesięcy.

Na podroby z kurczaków chętnych nie brakuje, mimo to w ciągu tygodnia ceny żołądków i wątróbek spadły o 1/10. Teraz cena kilograma żołądków zaczyna się od 2,80 zł. Bardzo trudno kupić serca.

Źródło: Agrobiznes, TVP1