Mały popyt na mięso drobiowe
Na giełdach towarowych z drobiu sprzedają się tylko serca, żołądki i porcje rosołowe. Pozostałe elementy nie znajdują nabywców – oceniają maklerzy z Łodzi. Największy problem jest ze sprzedażą skrzydełek – towaru typowo letniego, kupowanego przeważnie na grill, a także z ćwiartkami kurczaka. Spadają ceny tuszek i filetów.
Zapasów na razie nikt nie robi, zakłady kupują towar na bieżące potrzeby. Wielu hodowców wygasza produkcję ze względu na bardzo drogie pasze. Dlatego efekt braku surowca, a co z tym związane wzmożony popyt, najwcześniej będzie można zaobserwować za kilka miesięcy.
Na podroby z kurczaków chętnych nie brakuje, mimo to w ciągu tygodnia ceny żołądków i wątróbek spadły o 1/10. Teraz cena kilograma żołądków zaczyna się od 2,80 zł. Bardzo trudno kupić serca.
Zapasów na razie nikt nie robi, zakłady kupują towar na bieżące potrzeby. Wielu hodowców wygasza produkcję ze względu na bardzo drogie pasze. Dlatego efekt braku surowca, a co z tym związane wzmożony popyt, najwcześniej będzie można zaobserwować za kilka miesięcy.
Na podroby z kurczaków chętnych nie brakuje, mimo to w ciągu tygodnia ceny żołądków i wątróbek spadły o 1/10. Teraz cena kilograma żołądków zaczyna się od 2,80 zł. Bardzo trudno kupić serca.
Źródło: Agrobiznes, TVP1