Ceny zbóż, notowania, aktualności

Pierwsi wybrani do prywatnego przechowywania mięsa ARR

Pierwsi wybrani do prywatnego przechowywania mięsa ARR
Są już pierwsi szczęśliwcy. Na razie to 28 przedsiębiorców, którym znaleźli się w gronie przystępujących do prywatnego przechowywania mięsa.

Chętnych było więcej, ale Agencja Rynku Rolnego sporo wniosków odrzuciła. Jak komentują maklerzy – nie zawsze słusznie. Trzeba więc jeszcze trochę poczekać na efekty. A na razie podwyżki cen mięsa są widoczne na zachodzie.

Najbardziej drożeje karkówka. Nawet o 10 – 15 eurocentów za kilogram. Interes powinien się opłacać, bo po 5 miesiącach składowania nastanie akurat sezon grillowy. A wtedy ze zbytem mięsa nie powinno być problemów. Już same dopłaty są sporą rekompensatą za składowanie. Bez nich i tak mięso leżałoby przecież w magazynach.

Stawki za przechowywanie mięsa są dużo wyższe niż ceny rynkowe w całej Unii Europejskiej. Najwięcej przedsiębiorcy mogą otrzymać za składowanie najlepszych elementów.

Źródło: Agrobiznes, TVP1