Kolejny tydzień skupu tuczników i kolejne obniżki
Ceny tuczników powracają do dawno zapomnianych już stawek. Dziś w większości firm rolnicy za dostarczony żywiec mogą liczyć na 3 złote 40 groszy – 3 złote 60 groszy. Część firm bardzo ograniczyła uboje i produkuje tylko na własne potrzeby, część dopasowuje się do tendencji ogólnorynkowych.
Niektórzy przekonują, że dalsze obniżki są wręcz niemożliwe, ale są i tacy, którzy twierdzą, że wkrótce ceny mogą pójść w dół o dalsze 10 – 20 groszy. Gdzie szukać przyczyn tej niekończącej się korekty?
Na pewno w dużych kłopotach ze sprzedażą gotowych wyrobów. I jak zgodnie podkreślają w zakładach w potężnym, konkurencyjnym imporcie. Jeśli przywóz mięsa zza zachodniej granicy osłabnie, będzie można pomyśleć o wzroście cen.
W większości firm ceny skupu tuczników w podstawowej klasie R bardzo zbliżone i nie przekraczają 4,5 złotego za kilogram.
Najniższe ceny prosiąt nadal utrzymują się na Lubelszczyźnie i Mazowszu. Najwyższe – jak zwykle bez niespodzianek – w Małopolsce.
Niektórzy przekonują, że dalsze obniżki są wręcz niemożliwe, ale są i tacy, którzy twierdzą, że wkrótce ceny mogą pójść w dół o dalsze 10 – 20 groszy. Gdzie szukać przyczyn tej niekończącej się korekty?
Na pewno w dużych kłopotach ze sprzedażą gotowych wyrobów. I jak zgodnie podkreślają w zakładach w potężnym, konkurencyjnym imporcie. Jeśli przywóz mięsa zza zachodniej granicy osłabnie, będzie można pomyśleć o wzroście cen.
W większości firm ceny skupu tuczników w podstawowej klasie R bardzo zbliżone i nie przekraczają 4,5 złotego za kilogram.
Ceny tuczników wg WBC | |
klasa | cena (zł/kg) |
S | 5,00 – 5,03 |
E | 4,80 – 4,90 |
U | 4,60 – 4,70 |
R | 4,40 – 4,48 |
O | 3,85 – 4,18 |
P | 3,65 – 3,88 |
Najniższe ceny prosiąt nadal utrzymują się na Lubelszczyźnie i Mazowszu. Najwyższe – jak zwykle bez niespodzianek – w Małopolsce.
Ceny prosiąt na targowiskach | |
województwo | cena (zł/parę) |
lubelskie | 70 – 190 |
mazowieckie | 80 – 160 |
pomorskie | 100 – 150 |
podlaskie | 100 – 260 |
lubuskie | 120 – 140 |
małopolskie | 220 – 310 |
Źródło: Agrobiznes, TVP1