Spadająca opłacalność hodowli trzody
Niemieccy hodowcy trzody chlewnej w ostatnich 10 miesiącach tracili średnio 7 euro na każdym prosiaku. Natomiast, jak wynika z raportu Meat and Livestock Comision (MLC) z Wielkiej Brytanii, na każdym sprzedanym prosięciu przeznaczonym na reproduktora stracili średnio od 15 do 20 euro.
Według MLC, sytuacja ta jest wynikiem wysokich kosztów pasz i energii oraz zwiększającego się importu prosiąt z Danii i Holandii. Położenie hodowców tuczników nie jest lepsza. Od początku roku hodowcy tuczników ponieśli straty średnio 15 euro na ubitym zwierzęciu. W lipcu br. koszty pasz przewyższyły o 44 proc. koszty produkcji w porównaniu do lipca 2006 r., gdy koszty produkcji wzrosły o 30 proc. Według szacunków analityków, koszty pasz w sierpniu mogą wzrosnąć o 65–70 proc. na jednym tuczniku.
Według MLC, sytuacja ta jest wynikiem wysokich kosztów pasz i energii oraz zwiększającego się importu prosiąt z Danii i Holandii. Położenie hodowców tuczników nie jest lepsza. Od początku roku hodowcy tuczników ponieśli straty średnio 15 euro na ubitym zwierzęciu. W lipcu br. koszty pasz przewyższyły o 44 proc. koszty produkcji w porównaniu do lipca 2006 r., gdy koszty produkcji wzrosły o 30 proc. Według szacunków analityków, koszty pasz w sierpniu mogą wzrosnąć o 65–70 proc. na jednym tuczniku.
Źródło: farmer.pl