Rynek wieprzowiny lekko uśpiony
Handel wieprzowiną jest niewielki, a ceny żywca stabilne. Na rynku nie ma żywca, a punkty skupu jeżeli, już obsługują, to pojedynczych rolników. Zakłady produkcyjne tłumaczą, że mają odpowiednią ilość mięsa na bieżącą produkcję i spore zapasy.
Zapełnianie chłodni i obciążanie się kosztami, nikomu się nie opłaca, a jak towar będzie potrzebny z zakupami świeżego mięsa nie będzie problemu. Tylko ceny świeżych półtusz wieprzowych w ciągu ostatnich kilku dni spadły o 10 – 15 groszy za kilogram. To dużo i mało, bo za kilogram klasy E wciąż obowiązuje cena ponad 6 złotych.
Na obniżki czekają eksporterzy i te zakłady, które mogłyby zwiększyć moce przerobowe. Ale asortyment jaki mają ochotę kupować na razie raczej nie stanieje. Mowa tu przede wszystkim o schabie, który powinien być o złotówkę tańszy, by sprzedaż ruszyła oraz o drobnych mięsach drugiej klasy.
Zapełnianie chłodni i obciążanie się kosztami, nikomu się nie opłaca, a jak towar będzie potrzebny z zakupami świeżego mięsa nie będzie problemu. Tylko ceny świeżych półtusz wieprzowych w ciągu ostatnich kilku dni spadły o 10 – 15 groszy za kilogram. To dużo i mało, bo za kilogram klasy E wciąż obowiązuje cena ponad 6 złotych.
Na obniżki czekają eksporterzy i te zakłady, które mogłyby zwiększyć moce przerobowe. Ale asortyment jaki mają ochotę kupować na razie raczej nie stanieje. Mowa tu przede wszystkim o schabie, który powinien być o złotówkę tańszy, by sprzedaż ruszyła oraz o drobnych mięsach drugiej klasy.
Ceny zakupu i sprzedaży elementów wieprzowych (zł/kg) | ||
element | zakup | sprzedaż |
schab | 13,50 – 14,00 | 14,70 – 14,80 |
mięsa drobne kl. II | 2,50 – 3,00 | 3,70 – 5,20 |
Ceny transakcyjne świeżych półtusz wieprzowych | |
klasa | cena (zł/kg) |
E | 6,15 – 6,20 |
U | 5,95 – 6,00 |
R | 5,75 – 5,80 |
Źródło: Agrobiznes, TVP1