Ceny zbóż, notowania, aktualności

Rynek wieprzowiny lekko uśpiony

Rynek wieprzowiny lekko uśpiony
Handel wieprzowiną jest niewielki, a ceny żywca stabilne. Na rynku nie ma żywca, a punkty skupu jeżeli, już obsługują, to pojedynczych rolników. Zakłady produkcyjne tłumaczą, że mają odpowiednią ilość mięsa na bieżącą produkcję i spore zapasy.

Zapełnianie chłodni i obciążanie się kosztami, nikomu się nie opłaca, a jak towar będzie potrzebny z zakupami świeżego mięsa nie będzie problemu. Tylko ceny świeżych półtusz wieprzowych w ciągu ostatnich kilku dni spadły o 10 – 15 groszy za kilogram. To dużo i mało, bo za kilogram klasy E wciąż obowiązuje cena ponad 6 złotych.

Na obniżki czekają eksporterzy i te zakłady, które mogłyby zwiększyć moce przerobowe. Ale asortyment jaki mają ochotę kupować na razie raczej nie stanieje. Mowa tu przede wszystkim o schabie, który powinien być o złotówkę tańszy, by sprzedaż ruszyła oraz o drobnych mięsach drugiej klasy.

Ceny zakupu i sprzedaży
elementów wieprzowych (zł/kg)
elementzakupsprzedaż
schab13,50 – 14,0014,70 – 14,80
mięsa drobne kl. II2,50 – 3,003,70 – 5,20


Ceny transakcyjne świeżych
półtusz wieprzowych
klasacena (zł/kg)
E6,15 – 6,20
U5,95 – 6,00
R5,75 – 5,80

Źródło: Agrobiznes, TVP1