Naciski na Unię o embargo na brazylijską wołowinę
W atmosferze rosnącej obawy przed pryszczycą naciska się na ogólnoeuropejskie embargo na import brazylijskiej wołowiny. Dowody na poważne zaniedbania w pomiarach bezpieczeństwa i zdrowia w Brazylii nie skłoniły do stanowczych sankcji UE względem Brazylii, pomimo ciągłej obecności choroby w tamtym rejonie.
Dowody zaprezentowano Parlamentowi Europejskiemu po wspólnym dochodzeniu przeprowadzonym przez Irlandzkie Stowarzyszenie Farmerów oraz magazyn Irish Farmers Journal. Wykryto zaniedbania względem oznaczania i wykrywania chorych zwierząt, zaniedbania względem szczepień i zaniedbania w zapobieganiu rozprzestrzeniania się żywych zwierząt poza regionalne i krajowe granice. Europejskie Porozumienie Organizacji Mięsnych (MEP) przekazało w Sztrasburgu pisemną deklarację domagającą się natychmiastowego embarga na mięso i produkty z mięsa wołowego z Brazylii.
Przedstawiciel MEP Neeil Parish powiedział, że jak dotąd Komisja odrzucała wezwania do takiego embarga, dodając "UE narzuca na własnych producentów wołowiny bardzo restrykcyjne standardy. Uważamy za niewłaściwe zmuszać naszych producentów do spełniania takich wymagań, jednocześnie przymykając oczy na produkty brazylijskie, będące dużo poniżej tych standardów".
Dowody zaprezentowano Parlamentowi Europejskiemu po wspólnym dochodzeniu przeprowadzonym przez Irlandzkie Stowarzyszenie Farmerów oraz magazyn Irish Farmers Journal. Wykryto zaniedbania względem oznaczania i wykrywania chorych zwierząt, zaniedbania względem szczepień i zaniedbania w zapobieganiu rozprzestrzeniania się żywych zwierząt poza regionalne i krajowe granice. Europejskie Porozumienie Organizacji Mięsnych (MEP) przekazało w Sztrasburgu pisemną deklarację domagającą się natychmiastowego embarga na mięso i produkty z mięsa wołowego z Brazylii.
Przedstawiciel MEP Neeil Parish powiedział, że jak dotąd Komisja odrzucała wezwania do takiego embarga, dodając "UE narzuca na własnych producentów wołowiny bardzo restrykcyjne standardy. Uważamy za niewłaściwe zmuszać naszych producentów do spełniania takich wymagań, jednocześnie przymykając oczy na produkty brazylijskie, będące dużo poniżej tych standardów".
Źródło: Polskie mięso