Coraz wyższe ceny wieprzowiny
Ceny mięsa niestrudzenie idą w górę – to efekt drożejącego żywca wieprzowego. Tak jest przynajmniej od kilku tygodni.
Zwyżki najbardziej widoczne są w przypadku półtusz. Teraz kilogram pełnych chłodzonych półtusz w klasie E kosztuje 6 złotych 30 groszy – 6 złotych 40 groszy. To wzrost w ciągu tygodnia średnio o 20 groszy.
Sprzedają się głównie mięsa chłodzone. Mrożone zapasy nadal leżakują w magazynach.
Wyraźnie ożywił się handel tłuszczami. Tu też widoczne są zwyżki. Poszukiwanym towarem stały się teraz tłuszcze miękkie – ocenia Zbigniew Solecki z Giełdy ROL–PETROL w Łodzi.
Zwyżki najbardziej widoczne są w przypadku półtusz. Teraz kilogram pełnych chłodzonych półtusz w klasie E kosztuje 6 złotych 30 groszy – 6 złotych 40 groszy. To wzrost w ciągu tygodnia średnio o 20 groszy.
Sprzedają się głównie mięsa chłodzone. Mrożone zapasy nadal leżakują w magazynach.
Ceny transakcyjne tłuszczów | |
rodzaj | cena (zł/kg) |
tłuszcz miękki | 0,70 – 1,10 |
tłuszcz twardy | 1,20 – 1,30 |
słonina | 1,50 – 1,60 |
Wyraźnie ożywił się handel tłuszczami. Tu też widoczne są zwyżki. Poszukiwanym towarem stały się teraz tłuszcze miękkie – ocenia Zbigniew Solecki z Giełdy ROL–PETROL w Łodzi.
Źródło: Agrobiznes, TVP1