Animex szuka oszczędności i obniża koszty
Lider polskiej branży mięsnej połączył swoje zakłady w Starachowicach i Ełku. To kolejny etap konsolidacji spółek należących do grupy.
Łączenie firm, które w grupie Animex zajmują się produkcją mięsa czerwonego, trwa od ponad roku. Koncern połączył już zakłady Agryf w Szczecinie oraz Morliny. –Chcemy utworzyć jedną spółkę odpowiedzialną za produkcję mięsa czerwonego. Pozostałe zakłady mają być jedynie oddziałami – wyjaśnia Andrzej Pawelczak, rzecznik prasowy Animeksu. Ich konsolidacja zakończy się prawdopodobnie na początku 2009 roku.
Takie same plany Animex ma wobec swoich czterech zakładów drobiarskich oraz dwóch paszowych. Efektem łączenia ma być specjalizacja firm. Już teraz jedynie Morliny zajmują się ubojem i rozbiorem bydła. Stamtąd mięso wołowe trafia do pozostałych zakładów grupy.
Andrzej Pawelczak wyjaśnia, że dzięki konsolidacji Animex chce także obniżyć koszty. Dodaje jednak, że jest zbyt wcześnie, aby mówić o ich skali. Przed kilkoma laty podobnego scalenia spółek dokonała grupa Sokołów, wicelider rynku mięsa w Polsce.
Grupa Animex, której właścicielem jest amerykański Smithfield Foods, jest największą firmą z branży mięsnej w Polsce. Rok 2006 zakończyła przychodami na poziomie 2,3 mld złotych. Były one o 4,5 proc. wyższe niż rok wcześniej. Eksport stanowi 40 procent przychodów grupy.
Łączenie firm, które w grupie Animex zajmują się produkcją mięsa czerwonego, trwa od ponad roku. Koncern połączył już zakłady Agryf w Szczecinie oraz Morliny. –Chcemy utworzyć jedną spółkę odpowiedzialną za produkcję mięsa czerwonego. Pozostałe zakłady mają być jedynie oddziałami – wyjaśnia Andrzej Pawelczak, rzecznik prasowy Animeksu. Ich konsolidacja zakończy się prawdopodobnie na początku 2009 roku.
Takie same plany Animex ma wobec swoich czterech zakładów drobiarskich oraz dwóch paszowych. Efektem łączenia ma być specjalizacja firm. Już teraz jedynie Morliny zajmują się ubojem i rozbiorem bydła. Stamtąd mięso wołowe trafia do pozostałych zakładów grupy.
Andrzej Pawelczak wyjaśnia, że dzięki konsolidacji Animex chce także obniżyć koszty. Dodaje jednak, że jest zbyt wcześnie, aby mówić o ich skali. Przed kilkoma laty podobnego scalenia spółek dokonała grupa Sokołów, wicelider rynku mięsa w Polsce.
Grupa Animex, której właścicielem jest amerykański Smithfield Foods, jest największą firmą z branży mięsnej w Polsce. Rok 2006 zakończyła przychodami na poziomie 2,3 mld złotych. Były one o 4,5 proc. wyższe niż rok wcześniej. Eksport stanowi 40 procent przychodów grupy.
Źródło: Rzeczpospolita