Niemiecko mięso atakuje
Niemieccy eksporterzy mięsa coraz śmielej wchodzą na rynki nowych krajów Unii.
Na dostawach z tego kraju w dużym stopniu polegają Czesi i Węgrzy. Ci piersi rocznie kupują ponad 30 tysięcy ton mięsa wieprzowego, drudzy ponad 35 tysięcy. A wartość ta może się zwiększyć, bowiem węgierscy eksperci głoszą zmniejszenie rodzimej produkcji. Niemieckie mięso cenione jest za wysoką jakość, więc kontrahenci nierzadko wolą kupić towar nieco droższy, ale lepszej klasy.
Na dostawach z tego kraju w dużym stopniu polegają Czesi i Węgrzy. Ci piersi rocznie kupują ponad 30 tysięcy ton mięsa wieprzowego, drudzy ponad 35 tysięcy. A wartość ta może się zwiększyć, bowiem węgierscy eksperci głoszą zmniejszenie rodzimej produkcji. Niemieckie mięso cenione jest za wysoką jakość, więc kontrahenci nierzadko wolą kupić towar nieco droższy, ale lepszej klasy.
Źródło: Agrobiznes, TVP1