Spadają ceny drobiu
Dla handlujących mięsem drobiowym to najgorszy sezon od wielu lat. W ciągu kilku dni ceny kurczaków spadły o 20 – 30 groszy za kilogram.
Teraz tuszki można już kupić po 4 złote 60 groszy. Za to nadal bardzo drogie są świeże filety. Kilogram kosztuje około 14 złotych. To zbyt wysoka cena, nie do zaakceptowania przez krajowych przetwórców. Spory jest natomiast eksport tego towaru do krajów Europy Zachodniej. Jedyne co jest poszukiwane na naszym rynku to kury, szczególnie rosołowe.
Tymczasem mięso z indyków jest nadal w tak wysokich cenach, że poza filetami z piersi trudno cokolwiek sprzedać. – komentują maklerzy z Łodzi.
Teraz tuszki można już kupić po 4 złote 60 groszy. Za to nadal bardzo drogie są świeże filety. Kilogram kosztuje około 14 złotych. To zbyt wysoka cena, nie do zaakceptowania przez krajowych przetwórców. Spory jest natomiast eksport tego towaru do krajów Europy Zachodniej. Jedyne co jest poszukiwane na naszym rynku to kury, szczególnie rosołowe.
Ceny mięsa indyczego | ||
rodzaj | cena (zł/kg) | |
filet świeży | 13,90 | |
udziec bez kości | 8,50 | |
podudzie mrożone | 4,80 | |
skrzydła | 4,5 – 6,0 |
Tymczasem mięso z indyków jest nadal w tak wysokich cenach, że poza filetami z piersi trudno cokolwiek sprzedać. – komentują maklerzy z Łodzi.
Źródło: Agrobiznes, TVP1