Pierwsza połowa maja – spadek cen na rynku trzody i bydła
Na rynku żywca wieprzowego, z powodu wciąż rosnącej podaży utrzymuje się spadkowa tendencja jego cen. Według danych Ministerstwa Rolnictwa, w drugim tygodniu maja br. ukształtowały się one przeciętnie w kraju na poziomie 3,24 zł/kg, tj. o 1,1 proc. niższym niż w poprzednim tygodniu, o 3 proc. niższym niż przed miesiącem i o 4 proc. niższym niż przed rokiem.
W analizowanym tygodniu obniżyły się także ceny skupu bydła. Według resortu rolnictwa w dniach 7–13 maja za żywiec wołowy średnio w kraju dostawcy uzyskiwali 4,12 zł/kg, tj. o 2,6 proc. mniej niż tydzień wcześniej, o ok. 4 proc. mniej niż przed miesiącem i o blisko 5 proc. mniej niż rok wcześniej.
Wzrost cen odnotowano natomiast w skupie drobiu. W drugim tygodniu maja za kurczęta brojlery przeciętnie płacono 3 zł/kg, tj. o 2 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu, o 0,5 proc. więcej niż miesiąc wcześniej i o 22,5 proc. więcej niż przed rokiem.
W analizowanym tygodniu obniżyły się także ceny skupu bydła. Według resortu rolnictwa w dniach 7–13 maja za żywiec wołowy średnio w kraju dostawcy uzyskiwali 4,12 zł/kg, tj. o 2,6 proc. mniej niż tydzień wcześniej, o ok. 4 proc. mniej niż przed miesiącem i o blisko 5 proc. mniej niż rok wcześniej.
Wzrost cen odnotowano natomiast w skupie drobiu. W drugim tygodniu maja za kurczęta brojlery przeciętnie płacono 3 zł/kg, tj. o 2 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu, o 0,5 proc. więcej niż miesiąc wcześniej i o 22,5 proc. więcej niż przed rokiem.
Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi