Ceny zbóż, notowania, aktualności

Drób: nowy rygor hodowli

Drób: nowy rygor hodowli
Polscy drobiarze krytykują nowe zasady hodowli kurczaków w Europie. Ich zdaniem, wprowadzenie przez Komisję Europejską bardziej rygorystycznych norm – podwyższy koszty produkcji i zmusi hodowców do zmniejszania jej intensywności. To może wpłynąć na podniesienie cen.

Zatwierdzony w Brukseli projekt powstał z inicjatywy obrońców praw zwierząt i organizacji konsumenckich. Zezwala na maksymalne zagęszczenie 33 kilogramów brojlerów na metr kwadratowy. Lub 39 w przypadku spełnienia dodatkowych i jednocześnie surowych norm chowu. Podczas dyskusji na forum Unijnym, Polska zabiegała o zwiększenie tego limitu. Niestety, nie udało się. Nowe prawo ma wejść w życie już za 3 lata.

Leszek Kawski Krajowa Rada Drobiarstwa: – Trzeba będzie znacząco zwiększyć metraż kurników dlatego, że to będzie ok. 20 proc. więcej.

Obecnie polskie fermy należą do jednych z najnowocześniejszych w Europie. Dzięki temu stajemy się czołowym producentem białego mięsa w Unii Europejskiej. Rocznie ubijamy 550 milionów sztuk drobiu. Eksport do krajów Unii dynamicznie rośnie z roku na rok. W zeszłym roku wyniósł 220 tys. ton, co stanowi 20 proc. całej produkcji.

Źródło: Agrobiznes, TVP1