Ceny zbóż, notowania, aktualności

Spadek pogłowia bydła w UE

Spadek pogłowia bydła w UE
Pogłowie bydła w krajach UE–25 w grudniu 2006 roku spadło o blisko 1 proc. w porównaniu z tym samym okresem roku 2005. Pogłowie ras mięsnych obniżało się w niewielkim stopniu z roku na rok podczas gdy liczba sztuk ras mlecznych spadła znacząco w ostatnim czasie.

Wśród państw produkujących najwięcej wołowiny jedynie we Francji i w Polsce zanotowano wzrost pogłowia bydła ras mięsnych (przy czym całkowita liczba krów ras mięsnych w Polsce jest bardzo mała a większość wołowiny pochodzi od bydła ras mlecznych). Pozostali główni producenci wołowiny w europie odnotowali spadek pogłowia krów ras mięsnych (największy Włochy – 11 proc.). Jedyny wzrost pogłowia krów ras mlecznych zaobserwowano w Hiszpanii i Rumunii.

Odnotowano ponadto spadek sztuk bydła przeznaczonych na ubój w szczególności znaczący w grupie sztuk dwuletnich i starszych – 9 proc. Dane ten są zaskakujący tym bardziej, że Komisja Europejska nie prognozuje zmian w całkowitej wielkości produkcji wołowiny (GIP) w UE w 2007 roku.

Źródło: Polskie Mięso