Ceny zbóż, notowania, aktualności

Nieopłacalne ceny mięsa

Nieopłacalne ceny mięsa
Nie zgadzamy się z cenami – mówią maklerzy giełd towarowych usiłujący handlować mięsem. Przy tak niskim popycie i obecnych cennikach sprzedaż jest właściwie niemożliwa.

Jeśli już ktoś poszukuje towaru, to przynajmniej o 10 proc. tańszego niż rynkowy. Bardzo powoli rośnie zainteresowanie karkówką, to głównie zasługa dobrej pogody i nieśmiałego rozpoczęcia sezonu grillowego. Mięso bez kości można kupić po 10,5–10 złotych 90 groszy za kilogram. Co odważniejsi robią spekulacyjne zakupy.

W tej chwili ceny na przykład wieprzowej wątroby są tak niskie, że opłaca się ją kupić i czekać na lepsze czasy. Ale to zawsze ryzyko. Jeśli nie ruszy handel z Rosją, koszty magazynowania mogą okazać się "zabójcze".

Na giełdach towarowych udaje się sprzedawać także mięsa drobne. Ale tylko w niewielkich ilościach. Zainteresowaniem cieszą się mięsa klasy II i IV.

Ceny mięs drobnych
klasacena (zł/kg)
I9,30 – 11,00
II (50/50)2,00 – 3,50
II (60/40)2,80 – 5,00
III6,70 – 7,90
IV1,20 – 2,80

Źródło: Agrobiznes, TVP1