Nieopłacalne ceny mięsa
Nie zgadzamy się z cenami – mówią maklerzy giełd towarowych usiłujący handlować mięsem. Przy tak niskim popycie i obecnych cennikach sprzedaż jest właściwie niemożliwa.
Jeśli już ktoś poszukuje towaru, to przynajmniej o 10 proc. tańszego niż rynkowy. Bardzo powoli rośnie zainteresowanie karkówką, to głównie zasługa dobrej pogody i nieśmiałego rozpoczęcia sezonu grillowego. Mięso bez kości można kupić po 10,5–10 złotych 90 groszy za kilogram. Co odważniejsi robią spekulacyjne zakupy.
W tej chwili ceny na przykład wieprzowej wątroby są tak niskie, że opłaca się ją kupić i czekać na lepsze czasy. Ale to zawsze ryzyko. Jeśli nie ruszy handel z Rosją, koszty magazynowania mogą okazać się "zabójcze".
Na giełdach towarowych udaje się sprzedawać także mięsa drobne. Ale tylko w niewielkich ilościach. Zainteresowaniem cieszą się mięsa klasy II i IV.
Jeśli już ktoś poszukuje towaru, to przynajmniej o 10 proc. tańszego niż rynkowy. Bardzo powoli rośnie zainteresowanie karkówką, to głównie zasługa dobrej pogody i nieśmiałego rozpoczęcia sezonu grillowego. Mięso bez kości można kupić po 10,5–10 złotych 90 groszy za kilogram. Co odważniejsi robią spekulacyjne zakupy.
W tej chwili ceny na przykład wieprzowej wątroby są tak niskie, że opłaca się ją kupić i czekać na lepsze czasy. Ale to zawsze ryzyko. Jeśli nie ruszy handel z Rosją, koszty magazynowania mogą okazać się "zabójcze".
Na giełdach towarowych udaje się sprzedawać także mięsa drobne. Ale tylko w niewielkich ilościach. Zainteresowaniem cieszą się mięsa klasy II i IV.
Ceny mięs drobnych | |
klasa | cena (zł/kg) |
I | 9,30 – 11,00 |
II (50/50) | 2,00 – 3,50 |
II (60/40) | 2,80 – 5,00 |
III | 6,70 – 7,90 |
IV | 1,20 – 2,80 |
Źródło: Agrobiznes, TVP1