Ceny zbóż, notowania, aktualności

Żywiec wieprzowy

Żywiec wieprzowy
Na rynku żywca wieprzowego trudno o zdecydowane tendencje. Podczas gdy jedni obniżają ceny, inni je podnoszą. Większość jednak próbuje utrzymać cenniki z ostatnich tygodni.

I tak najczęściej rolnicy za dostarczone tuczniki otrzymują dzisiaj od 3 złotych 10 groszy do 3 złotych 20 groszy za kilogram. Sporadycznie cena sięga 3,5 złotego.

Zapotrzebowanie sieci handlowych nadal pozostawia wiele do życzenia więc, nie ma przynajmniej na razie, większych kłopotów z zakupem świń. Komu bardzo brakuje surowca, płaci trochę więcej i uzupełnia niedobory zwierzętami fermowymi, ale są to tylko niewielkie ilości. Już wkrótce jednak sytuacja może się zmienić.

Nadchodzący sezon grillowy być może rozrusza wreszcie rynek, a wtedy podwyżki będą nieuchronne.

Ceny tuczników wg WBC
klasacena (zł/kg)
S5,33
E4,19 – 4,88
U4,03 – 4,68
R3,88 – 4,48
O3,60 – 4,28
P3,10 – 3,98


Ostanie dni przyniosły duże zróżnicowanie cen. Podstawowa klasa R jest wyceniana od 3 złotych 88 groszy do blisko 4,5 złotego za kilogram. Dziś trwa sondowanie rynku. Jutro można spodziewać się kolejnych zmian.

Ceny prosiąt wg ODR
województwocena (zł/parę)
lubelskie70 – 170
świętokrzyskie100 – 150
mazowieckie120 – 200
podlaskie120 – 230
pomorskie150 – 170
śląskie200 – 300


Różnice cen również na targowiskach. Najtańsze, ale i najlżejsze prosięta znaleźliśmy w Markuszowie w województwie lubelskim. Tu parę wyceniano na 70 złotych. Najdrożej na Śląsku.

Źródło: Agrobiznes, TVP1