Ceny zbóż, notowania, aktualności

Na rynku mięsa poświąteczny zastój

Na rynku mięsa poświąteczny zastój
Wczoraj żadnych ruchów, dziś nieśmiałe sondowanie rynku – handel mięsem na giełdach towarowych jeszcze nie podźwignął się ze świątecznego marazmu.

I przynajmniej na razie nic nie wskazuje na to, aby mogło być inaczej. W wielu magazynach wciąż zalegają ogromne ilości mrożonego mięsa. Od najtańszych elementów po te najbardziej szlachetne. I mimo możliwości negocjowania atrakcyjnych cen, chłodnie wcale nie pustoszeją. Na przykład bardzo wysokiej klasy szynkę bez kości można kupić za niewiele ponad 9 złotych za kilogram, a i tak nie przyciąga to chętnych. Firmy gotowe są robić wszystko, aby pozbyć się towaru, bo koszty magazynowania stają się niewspółmierne do wątpliwych zysków.

Ceny wywoławcze elementów
mięsnych na giełdach towarowych
elementcena
(zł/kg)
tłuszcze twarde1,00
tłuszcze miękkie0,80
słonina1,60 – 1,70
skórki wieprzowe0,50


W dalszym ciągu ogromnym, nierozwiązywalnym wręcz problemem są rosnące ilości tłuszczów i podrobów. Dopóki nie będzie handlu ze wschodem, może być tylko gorzej – komentują maklerzy.

Źródło: Agrobiznes, TVP1