Ceny zbóż, notowania, aktualności

Świąteczne ożywienie na rynku mięsa nie nastąpiło

Świąteczne ożywienie na rynku mięsa nie nastąpiło
Kto myślał o sporym, przedświątecznym zarobku na hurtowym handlu mięsem, przeliczył się. Sprzedają się tylko śladowe ilości towaru. Jeśli już coś jest poszukiwane, to na przykład karkówka. Kilogram krajowego mięsa bez kości kosztuje około 10 złotych. Importowane jest od 30 do 80 groszy droższe. Mimo to klienci wybierają karkówkę właśnie z Europy Zachodniej. Natomiast eksport właściwie nie istnieje.

Ceny mięs drobnych
klasacena (zł/kg)
I9,30 – 11,90
II (50/50)2,00 – 3,80
II (60/40)3,00 – 5,00
III6,00 – 8,50
IV1,20 – 2,80


Coraz większym problemem stają się niezagospodarowane, ogromne ilości mięs drobnych. – Handlowcy liczą, że sezon grilowy pozwoli rozładować tą nadwyżkę – komentują maklerzy.

Źródło: Agrobiznes, TVP1