Ceny zbóż, notowania, aktualności

Ciężko przewidzieć rozwój sytuacji na rynku żywca

Ciężko przewidzieć rozwój sytuacji na rynku żywca
Na rynku żywca zmian nie brakuje, ale w ogólnych tendencjach trudno się połapać. Część zakładów pozostawiła cenniki jeszcze na starym poziomie i tylko bacznie obserwuje co zrobi konkurencja.

A ta w zależności od regionu kraju najczęściej podnosi ceny, bo szykuje się już do zwiększonego świątecznego handlu i zamówień eksportowych. Ale jeśli coś można kupić taniej to po co przepłacać, tak tłumaczą w pozostałych firmach.

Niektórzy po porannych meldunkach z punktów skupu już wiedzą, że tuczników im nie zabraknie, dlatego od jutra zapowiadają obniżki. W tej sytuacji trudno się dziwić, że rozpiętość cen jest duża, od 3 do 3 złotych 40 groszy za kilogram żywca netto. Jeszcze taniej jest na Lubelszczyźnie.

Ceny tuczników wg WBC
klasaceny skupu
netto (zł/kg)
S4,40 – 4,75
E4,25 – 4,63
U4,05 – 4,37
R3,85 – 4,13
O3,27 – 3,92
P2,90 – 3,65


Podstawowa klasa R wyceniana jest na około 4 złote, maksymalna stawka za klasę S sięga 4 złotych 75 groszy za kilogram. Ale coraz mniej firm dopłaca za tę klasę, kończąc cenniki na klasie E.

Ceny prosiąt
na targowiskach
województwo
ceny (zł/parę)
lubelskie80 – 170
świętokrzyskie100 –150
opolskie130 – 160
mazowieckie140 – 200
małopolskie140 – 220
pomorskie150 – 160
śląskie200 – 210


Na lubelskich targowiskach małe prosięta znów można kupić poniżej 100 złotych za parę. W górskiej części Małopolski i na Śląsku, gdzie już tradycyjnie jest najdrożej, ceny maksymalne nieznacznie przekraczają 200 złotych.

Źródło: Agrobiznes, TVP1