Ceny zbóż, notowania, aktualności

Drób coraz droższy

Drób coraz droższy
Ceny kurczaków rosną od początku roku, ale tak wysokich stawek jak teraz dawno już nie było. Jak mówią przetwórcy wolny rynek rozszalał się zupełnie, bo tam braki surowca są najbardziej odczuwalne. W tym tygodniu ubojnie aby zdobyć towar gotowe były płacić nawet 3 złote 80 groszy, najczęstsza cena jest tylko o 20 – 30 groszy niższa.

Zdecydowanie niższe stawki obowiązują w dużych zakładach, gdzie zawierane są umowy kontraktacyjne. Drobiarze zobowiązani są do terminowych dostaw, a to gwarantuje firmom dostęp do świeżego surowca na bieżąco. Ale i ich nie ominęły podwyżki. Hodowcy dostają za brojlery prawie 3 złote za kilogram.

Zakłady mogą pozwolić sobie na takie zmiany, bo na sprzedaży mięsa drobiowego można teraz dobrze zarobić. Mało za towar płacą tylko sieci handlowe, które zagwarantowały sobie w podpisanych wcześniej umowach niskie stawki i niechętnie podchodzą teraz do ich negocjacji.

Ceny skupu drobiu
żywiec drobiowy
cena netto
(zł/kg)
brojlery (wolny rynek)
3,40 – 3,80
brojlery (kontraktacja)
2,85 – 2,95
indory
4,50 – 4,70
indyczki
4,25 – 4,55


Rosną także ceny skupu indyków. Popyt jest duży, a surowca mało. Najtańsze indory skupowane są po 4 i pół złotego za kilogram. Indyczki są średnio o 20 groszy tańsze.

Ceny mięsa z
kurczaków w zakładach
rodzaj
cena zbytu
(zł/kg)
tuszki
5,10 – 5,60
ćwiartki
4,20 – 4,70
filety z piersi
12,30 – 13,40
uda
5,20 – 5,80
podudzia5,60 – 6,00


W porównaniu z ubiegłym rokiem najbardziej, bo o kilkadziesiąt procent zdrożały ćwiartki z kurczaka i tuszki. Najmniej podudzia.

Źródło: Agrobiznes, TVP1