Ceny zbóż, notowania, aktualności

Większa podaż na rynku mięsa

Większa podaż na rynku mięsa
Zdecydowanie łatwiej kupić niż sprzedać – tak wygląda teraz rynek mięsa. Firmy organizują promocje żeby pozbyć się dużych ilości szynek, łopatek czy schabów. W magazynach zalegają też najtańsze surowce, takie jak nogi, głowy, skórki.

Ich mrożenie ze względu na cenę sprzedaży jest wyjątkowo nieopłacalne. Są tak tanie, że już niżej zejść z ceny nie można a i tak trudno o kupców – komentują maklerzy.

Sytuacji na krajowym rynku nie ułatwia import. Wchodzi sporo konkurencyjnych towarów. Dużym powodzeniem cieszą się tzw. przodki wieprzowe, które firmy wybierają kosztem polskich półtusz. Nawet o złotówkę taniej można kupić schab sprowadzany z Europy Zachodniej. Kilogram kosztuje od 13 złotych 20 groszy do 14.

Mięsa drobne
klasazł/kg
I9,30 – 11,90
II 50/502,30 – 3,80
II 60/403,20 – 5,00
III6,90 – 8,50


Coraz większym problemem przetwórców stają się także mięsa produkcyjne. Szczególnie duże ilości zgromadzono mięs drobnych II klasy. Sytuację może dopiero rozładować okres przedświąteczny – oceniają łódzcy maklerzy.

Źródło: Agrobiznes, TVP1