Ceny zbóż, notowania, aktualności

Podwyżki w zakładach mięsnych

Podwyżki w zakładach mięsnych
W większości zakładów mięsnych od dziś 10 groszowe podwyżki. Najczęściej rolnicy rozliczający się w wadze żywej dostają za tuczniki 2 złote 90 groszy za kilogram.

Pogoda pomogła nam rozładować "świńską górkę" – mówią przetwórcy. Zasypane i śliskie drogi nie zachęcały rolników do odstawiana zwierząt. Dlatego firmy, które potrzebują więcej żywca podnoszą ceny.

Tymczasem rolnicy jeśli tylko mogą wstrzymują się ze sprzedażą, bo liczą, że po wejściu w życie skupu na odnowienie rezerw, cena może podskoczyć nawet do 3 i pół złotego za kilogram. Na razie jednak o konkretach trudno mówić.

Wiadome jest jedno, w Polsce mamy teraz najniższe ceny żywca wieprzowego z całej Unii. We wspólnocie średnio zakłady płacą 127 euro za 100 kilogramów klasy R, u nas zaledwie 113.

W większości rejonów kraju cenniki dość zbliżone. Średnia cena bazowej klasy R wynosi niewiele ponad 3 złote 70 groszy za kilogram.

Cena minimalna prosiąt to nadal 100 złotych za parę. Maksymalna 260. Tyle w ostatnim tygodniu żądali rolnicy na targowisku w Rabce i Nowym Targu.

Źródło: Agrobiznes, TVP1