Ceny zbóż, notowania, aktualności

Mięso drożeje na zachodzie Europy

Mięso drożeje na zachodzie Europy
Na zachodzie Europy mocne podwyżki cen mięsa. To efekt spadku podaży żywca wieprzowego w Niemczech, Holandii i Belgii przynajmniej o 10 proc. Ceny wszystkich elementów poszły więc w górę o 10 eurocentów za kilogram.

Przy mocnym kursie euro import staje się nieopłacalny. Najbliższe dni pokażą jak zachowa się rynek. Licząc według nowych cenników, na przykład holenderska łopatka z kością musiałaby kosztować co najmniej 4 złote 85 groszy za kilogram. Tymczasem krajowa jest o 25 groszy tańsza.

Podobnie jest z karkówką. Maklerzy przewidują, że i na naszym rynku wzrost cen jest nieunikniony. Wpływ na to będzie miał skup interwencyjny, o ile stanie się faktem, utrudnienia w transporcie spowodowane złą pogodą i wreszcie zwiększony eksport, który nawet dla zachodnich odbiorców kupujących rzadko nasze mięso, może być bardzo atrakcyjny.

W chłodniach zalegają coraz większe ilości skórek wieprzowych. Klienci kupowaliby je po 20–30 groszy za kilogram. Tymczasem koszt wytworzenia sięga 50 groszy. Firmy czekają więc ze sprzedażą na lepsze czasy.

Źródło: Agrobiznes, TVP1