Mięso drożeje na zachodzie Europy
Na zachodzie Europy mocne podwyżki cen mięsa. To efekt spadku podaży żywca wieprzowego w Niemczech, Holandii i Belgii przynajmniej o 10 proc. Ceny wszystkich elementów poszły więc w górę o 10 eurocentów za kilogram.
Przy mocnym kursie euro import staje się nieopłacalny. Najbliższe dni pokażą jak zachowa się rynek. Licząc według nowych cenników, na przykład holenderska łopatka z kością musiałaby kosztować co najmniej 4 złote 85 groszy za kilogram. Tymczasem krajowa jest o 25 groszy tańsza.
Podobnie jest z karkówką. Maklerzy przewidują, że i na naszym rynku wzrost cen jest nieunikniony. Wpływ na to będzie miał skup interwencyjny, o ile stanie się faktem, utrudnienia w transporcie spowodowane złą pogodą i wreszcie zwiększony eksport, który nawet dla zachodnich odbiorców kupujących rzadko nasze mięso, może być bardzo atrakcyjny.
W chłodniach zalegają coraz większe ilości skórek wieprzowych. Klienci kupowaliby je po 20–30 groszy za kilogram. Tymczasem koszt wytworzenia sięga 50 groszy. Firmy czekają więc ze sprzedażą na lepsze czasy.
Przy mocnym kursie euro import staje się nieopłacalny. Najbliższe dni pokażą jak zachowa się rynek. Licząc według nowych cenników, na przykład holenderska łopatka z kością musiałaby kosztować co najmniej 4 złote 85 groszy za kilogram. Tymczasem krajowa jest o 25 groszy tańsza.
Podobnie jest z karkówką. Maklerzy przewidują, że i na naszym rynku wzrost cen jest nieunikniony. Wpływ na to będzie miał skup interwencyjny, o ile stanie się faktem, utrudnienia w transporcie spowodowane złą pogodą i wreszcie zwiększony eksport, który nawet dla zachodnich odbiorców kupujących rzadko nasze mięso, może być bardzo atrakcyjny.
W chłodniach zalegają coraz większe ilości skórek wieprzowych. Klienci kupowaliby je po 20–30 groszy za kilogram. Tymczasem koszt wytworzenia sięga 50 groszy. Firmy czekają więc ze sprzedażą na lepsze czasy.
Źródło: Agrobiznes, TVP1