Wieprzowina tanieje, drób drożeje
W minionym tygodniu na rynku mięsnym odnotowano dalszy spadek cen wieprzowiny, głównie najlepszych rodzajów. Obniżki powodują niezadowolenie u rolników. Ich zdaniem obecne ceny skupu żywca wieprzowego wynoszące 2,8 – 3 zł za kg są co najmniej o 15 proc. niższe od opłacalnych. Mniejsze wahania cen dotyczą ostatnio tanich asortymentów wieprzowiny, jak tłuszcze czy podroby. Przedsiębiorcy, obserwując ostatnie negocjacje w Berlinie, mają coraz większą nadzieję na otwarcie granic z Rosją, dlatego nie chcą pozbywać się zapasów tłuszczów drobnych czy podrobów za wszelką cenę.
Po znacznych podwyżkach na początku stycznia w minionym tygodniu lekko spadły notowania drobiu. Nadal jednak kurczaki są dużo droższe niż w grudniu. Na giełdach wystawiano je po 4,6 zł za kg. Zdaniem maklerów ceny drobiu raczej nie wrócą do niskiego poziomu obserwowanego jesienią.
Po znacznych podwyżkach na początku stycznia w minionym tygodniu lekko spadły notowania drobiu. Nadal jednak kurczaki są dużo droższe niż w grudniu. Na giełdach wystawiano je po 4,6 zł za kg. Zdaniem maklerów ceny drobiu raczej nie wrócą do niskiego poziomu obserwowanego jesienią.
Źródło: Rzeczpospolita