ARR: ceny skupu trzody będą spadały
Ceny skupu trzody chlewnej w najbliższych tygodniach będą spadały – uważają eksperci zespołu powołanego przez Agencję Rynku Rolnego (ARR). Szacują, że przeciętne ceny skupu świń w marcu wyniosą 3,20–3,40 zł za kilogram. Od października ub.r. ceny wieprzowiny w Polsce są najniższe w UE.
Jak podał Główny Urząd Statystyczny, w listopadzie 2006 r. ceny wieprzowiny przeciętnie wynosiły 3,43 zł/kg (bez VAT) i były o ok. 5 proc. niższe niż przed rokiem oraz o ok. 17 proc. niższe niż w III kwartale 2006 r. – okresie sezonowego spadku podaży. W końcu 2006 r. ceny skupu były na poziomie 3,2–3,4 zł/kg.
Eksperci uważają, że przyczyną spadku cen była rosnąca podaż przy niewielkim wzroście popytu na mięso na rynku krajowym oraz ograniczonych możliwościach eksportu. Spodziewają się, że spadek cen trzody zahamowany zostanie w połowie tego roku, a ceny w czerwcu wyniosą 3,50–3,70 zł za kilogram.
Niskie ceny wieprzowiny w 2006 r. zachęcały do zwiększenia eksportu tego mięsa. Według wstępnych danych eksport wieprzowiny w 2006 r. osiągnie ok. 350 tys. ton i będzie większy niż w 2005 r. o 44 proc. Głównymi odbiorcami polskiej wieprzowiny były kraje UE oraz m.in. Białoruś i Rumunia. Przewiduje się, że wzrost wywozu tego mięsa może wystąpić również w I półroczu 2007 r.
Specjaliści szacują, że import wieprzowiny w całym 2006 r. może ukształtować się na poziomie 180 tys. ton, tj. o ok. 9 proc. niższym niż w roku poprzednim. Do Polski trafia przede wszystkim mięso surowe. Największymi dostawcami tego towaru są: Dania, Niemcy i Holandia. Przewiduje się, że spadkowa tendencja w imporcie wieprzowiny może utrzymać się do połowy 2007 r.
Eksperci oceniają, że w 2006 r. konsumpcja wieprzowiny może wynieść ok. 41 kg na osobę, tj. o ok. 2 kg na osobę więcej niż w 2005 r. W pierwszej połowie tego roku spożycie wieprzowiny prawdopodobnie jeszcze wzrośnie.
W 2006 r., mimo wystąpienia w Polsce "świńskiej górki", nie prowadzono interwencji na tym rynku, gdyż zabraniają tego unijne przepisy. Jedynym mechanizmem wsparcia były refundacje eksportowe, o które mogli wnioskować przedsiębiorcy wywożący niektóre rodzaje mięsa i jego przetworów. Od początku 2006 r. do połowy grudnia Agencja wypłaciła 7,8 mln zł tytułem dopłaty do 7,3 tys. ton produktów wieprzowych.
Spadek cen skupu trzody chlewnej oraz wzrost cen zbóż spowodował pogorszenie opłacalności chowu trzody chlewnej w 2006 r.
Jak podał Główny Urząd Statystyczny, w listopadzie 2006 r. ceny wieprzowiny przeciętnie wynosiły 3,43 zł/kg (bez VAT) i były o ok. 5 proc. niższe niż przed rokiem oraz o ok. 17 proc. niższe niż w III kwartale 2006 r. – okresie sezonowego spadku podaży. W końcu 2006 r. ceny skupu były na poziomie 3,2–3,4 zł/kg.
Eksperci uważają, że przyczyną spadku cen była rosnąca podaż przy niewielkim wzroście popytu na mięso na rynku krajowym oraz ograniczonych możliwościach eksportu. Spodziewają się, że spadek cen trzody zahamowany zostanie w połowie tego roku, a ceny w czerwcu wyniosą 3,50–3,70 zł za kilogram.
Niskie ceny wieprzowiny w 2006 r. zachęcały do zwiększenia eksportu tego mięsa. Według wstępnych danych eksport wieprzowiny w 2006 r. osiągnie ok. 350 tys. ton i będzie większy niż w 2005 r. o 44 proc. Głównymi odbiorcami polskiej wieprzowiny były kraje UE oraz m.in. Białoruś i Rumunia. Przewiduje się, że wzrost wywozu tego mięsa może wystąpić również w I półroczu 2007 r.
Specjaliści szacują, że import wieprzowiny w całym 2006 r. może ukształtować się na poziomie 180 tys. ton, tj. o ok. 9 proc. niższym niż w roku poprzednim. Do Polski trafia przede wszystkim mięso surowe. Największymi dostawcami tego towaru są: Dania, Niemcy i Holandia. Przewiduje się, że spadkowa tendencja w imporcie wieprzowiny może utrzymać się do połowy 2007 r.
Eksperci oceniają, że w 2006 r. konsumpcja wieprzowiny może wynieść ok. 41 kg na osobę, tj. o ok. 2 kg na osobę więcej niż w 2005 r. W pierwszej połowie tego roku spożycie wieprzowiny prawdopodobnie jeszcze wzrośnie.
W 2006 r., mimo wystąpienia w Polsce "świńskiej górki", nie prowadzono interwencji na tym rynku, gdyż zabraniają tego unijne przepisy. Jedynym mechanizmem wsparcia były refundacje eksportowe, o które mogli wnioskować przedsiębiorcy wywożący niektóre rodzaje mięsa i jego przetworów. Od początku 2006 r. do połowy grudnia Agencja wypłaciła 7,8 mln zł tytułem dopłaty do 7,3 tys. ton produktów wieprzowych.
Spadek cen skupu trzody chlewnej oraz wzrost cen zbóż spowodował pogorszenie opłacalności chowu trzody chlewnej w 2006 r.
Źródło: Puls Biznesu