Ceny zbóż, notowania, aktualności

Mięso będzie droższe

Mięso będzie droższe
Za rok mięso wieprzowe ma być o 20 – 30 proc. droższe niż teraz. Będzie to rezultat spadku podaży żywca w drugiej połowie 2007 r.

Ostatni rok był dla producentów tuczników wyjątkowo niekorzystny. Duża podaż doprowadziła do znacznego obniżenia, zwłaszcza w czwartym kwartale, cen skupu żywca, a w konsekwencji półtusz i pozostałych mięs. Ograniczenia w eksporcie na Wschód zmniejszyły popyt. Bardzo podrożały natomiast zboża i pasze, a więc wzrosły koszty. W konsekwencji drastycznie obniżyła się opłacalność tej hodowli.

Wkrótce sytuacja na rynku wieprzowiny ma się jednak zmienić.

 – Od późnej wiosny podaż tuczników będzie stopniowo spadać, a w związku z tym ceny wieprzowiny będą rosły – uważa prof. Jan Małkowski z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. – Przewiduję, że w lipcu 2007 pogłowie trzody chlewnej będzie już o około 10 proc. mniejsze niż podczas tegorocznych wakacji. Do końca roku podaż żywca wieprzowego będzie się obniżać, a ceny mięsa – rosnąć. W czwartym kwartale wieprzowina może być nawet o jedną trzecią droższa niż obecnie.

Eksperci radzą więc rolnikom, aby już zaczęli przymierzać się do zwiększania hodowli, mimo że na rynku jest wciąż nadmiar tuczników. Ale cykl produkcji żywca wieprzowego trwa blisko rok. Natomiast zakłady mięsne powinny, zdaniem analityków, gromadzić zapasy surowca już w pierwszym i drugim kwartale, gdy jeszcze ceny będą niskie.

Na rynku wołowiny istotnych zmian w tym roku raczej się nie przewiduje. Sytuacja jest ustabilizowana od czasu wejścia Polski do UE. Wołowina cieszy się dużym powodzeniem u odbiorców zagranicznych. Jej produkcja jednak prawdopodobnie nie wzrośnie ze względu na wysokie ceny pasz.

Podrożeje natomiast drób – mówią prognozy. Zwykle, gdy w górę idą ceny wieprzowiny, zwiększa się popyt na kurczaki, a w konsekwencji rośnie ich cena.

Źródło: Rzeczpospolita