Ceny zbóż, notowania, aktualności

Polski przemysł mięsny w roku 2006

Polski przemysł mięsny w roku 2006
Wartość rynku mięsa czerwonego w Polsce w roku 2006 w cenach bieżących wyniesie ok. 27 mld zł. Polski przemysł mięsny zatrudnia 84 708 osób i stanowi to wzrost w stosunku do roku ubiegłego o ok. 6,5 proc. Liczba firm zatrudniających ponad 9 osób wynosi 788 i w stosunku do roku ubiegłego (2005 – 785) praktycznie nie uległa zmianie.

W 1 półroczu 2006 roku rentowność brutto wyniosła 3 proc., natomiast netto 2,5 proc. Poprawiła się również płynność bieżąca do poziomu najwyższego od czterech lat. Inwestycje w I półroczu 2006 wyniosły 386 mln. i biorąc pod uwagę cykl rozliczeń z programu SPO.WKP1.5 należy spodziewać się iż w skali całego roku wyniosło ok. 1 mld co wskazuje na dalszą modernizację szeregu zakładów.

W stosunku do roku 2005 nastąpił przyrost sprzedaży o ok. 10 proc. Uboje przemysłowe wzrosły o 16,5 proc. zaś produkcja wędlin o 5 proc. Nastąpił wzrost spożycia mięsa w przeliczeniu najedną osobę z poziomu 71 kg do poziomu 75 kg. w roku 2006.

Z tego poziom spożycia
 – wieprzowiny wynosi 41,5 kg wzrost o 6 proc.,
 – drobiu 24 kg wzrost o 4 proc., zaś wołowiny 3,9kg i pozostaje na niezmienionym poziomie.

Po ośmiu miesiącach tego roku wartość eksportu mięsa czerwonego, białego oraz zwierząt żywych wynosi ok. 1,5 mld Euro.

Z tego wartość eksportu
 – wieprzowiny wzrosła z poziomu 180 do 253 mln Euro,
 – wołowiny ze 170 do 260 mln Euro, zaś
 – przetworów ze 102 do 133 mln Euro.

Źródło: Polskie Mięso