Ceny zbóż, notowania, aktualności

Duże zapasy mięsa

Duże zapasy mięsa
Na rynku mięsa znaczna podaż i mało, jak na okres przedświąteczny, zamówień. Ceny są o 30 – 40 gr na kilogramie niższe niż przed rokiem.

 – Obecna sytuacja na rynku to rezultat niewielkiego eksportu – mówią maklerzy z Łodzi. Odkładają się zapasy zarówno lepszych rodzajów mięsa, jak i tych najtańszych. Nie tylko bowiem ograniczony jest eksport tuczników i półtusz m.in. do Bułgarii i Rumunii oraz na Zachód, lecz także sprzedaż za granicę tanich produktów, jak skórki, głowy czy tłuszcze, jest mniejsza niż w ubiegłym roku.

Przed świętami w sklepach mięsnych powinno być więc taniej niż w ubiegłym roku. Ale coraz więcej zakładów przestawia się na tradycyjne polskie receptury. Gwarantują one lepszą jakość wyrobów, ale pochłaniają więcej surowca. Nie stosuje się bowiem konserwantów i innych chemicznych dodatków.

Źródło: Rzeczpospolita