Ceny zbóż, notowania, aktualności

Mięso coraz tańsze

Mięso coraz tańsze
Mięso, wbrew wszelkim prognozom, jest coraz tańsze. I nie zmienia tu sytuacji fakt, że nadchodzą święta, które zwykle niosły ze sobą zwiększenie popytu. W tym roku mięso i wędliny przed Bożym Narodzeniem będą tańsze niż jesienią, co nie zdarza się często.

W nadchodzącym tygodniu, jak twierdzą maklerzy, zakłady będą już kupować tylko wybrane asortymenty świeżego mięsa wieprzowego, np. szynkę, schab czy karkówkę. Prawdopodobnie nadal będą rosły zapasy najtańszego mięsa. Zwłaszcza że nie ma na razie większych nadziei na szybkie odblokowanie wschodnich granic dla polskiego eksportu. W tej sytuacji resort rolnictwa zapowiada działania, które mają zdjąć nadwyżkę wieprzowiny z rynku i ustabilizować ceny na poziomie opłacalnym dla rolników.

Nadal stosunkowo tani jest drób. Dostawcy kurczaków, indyków i kaczek liczą na wzrost sprzedaży w najbliższych dniach. Ceny raczej już nie będą wyższe, możliwa jest jedynie niewielka korekta.

Źródło: Rzeczpospolita