Ceny zbóż, notowania, aktualności

Tanio przed świętami

Tanio przed świętami
Na rynku mięsa odwrotnie niż można się było spodziewać, im bliżej świąt, tym taniej – Niskie ceny to rezultat małego popytu – mówią maklerzy z Łodzi. Obecnie zakłady przetwórcze kupują jedynie wybrane asortymenty świeżego mięsa wieprzowego, takie jak szynka, schab czy karkówka. Odkładają się zapasy zarówno lepszych mięs, jak i najtańszych. Mały eksport powoduje, że tłuszcze twarde dostępne są już po 1,4 – 1,5 zł za kg, skórki po 70 – 80 gr za kg. Głowy trudno sprzedać nawet po 30 – 50 gr za kg.

Wygląda na to, że przed świętami w sklepach będzie taniej niż miesiąc temu. To samo dotyczy drobiu. Maklerzy spodziewają się zmian na rynku dopiero w przyszłym roku, jeśli ruszy eksport na Wschód.

Źródło: Rzeczpospolita