Ceny mięsa wciąż spadają
Miniony tydzień przyniósł kolejny kilkuprocentowy spadek cen wieprzowiny. Półtusze są obecnieznacznie tańsze niż przed rokiem.
Niskie ceny jednak nie zachęcają do zwiększonych zakupów. Zakłady nie gromadzą jeszcze zapasów surowca na święta, licząc, że za dwa – trzy tygodnie kupią taniej. Tymczasem podaż jest duża, bo prócz ofert krajowych spore są też dostawy z zagranicy.
Na rynek wschodni zakłady sprzedają głównie tłuszcze i niektóre podroby. W rezultacie ceny tanich mięs też spadają. Nadal tanieją kurczaki.
Niskie ceny jednak nie zachęcają do zwiększonych zakupów. Zakłady nie gromadzą jeszcze zapasów surowca na święta, licząc, że za dwa – trzy tygodnie kupią taniej. Tymczasem podaż jest duża, bo prócz ofert krajowych spore są też dostawy z zagranicy.
Na rynek wschodni zakłady sprzedają głównie tłuszcze i niektóre podroby. W rezultacie ceny tanich mięs też spadają. Nadal tanieją kurczaki.
Źródło: Rzeczpospolita